Economia

Renfe Operadora convoca una vaga de 24 hores per dilluns vinent

Economia

El comitè general d'empresa (CGE) de Renfe Operadora ha convocat una aturada de 24 hores per dilluns vinent, 29 de desembre, ja que, segons defensa CCOO, l'empresa es nega a atendre les reivindicacions del comitè respecte a la pròrroga del conveni col·lectiu.

Per la seva banda, Renfe assegura que manté la seva intenció de prorrogar el conveni, a la vegada que afirma que garantirà el compliment de les clàusules de la revisió salarial.

La vaga afectarà serveis com els de Rodalies, els dels trens de mitjana i llarga distància i l'alta velocitat. 15.000 treballadors de tot l'Estat estan cridats a participar en l'aturada.

Segons explica CCOO en un comunicat, dels tretze membres que conformen actualment el CGE (CCOO, Semaf, UGT, CGT, i Sindicat Ferroviari), nou s'han mostrat a favor de la pròrroga –la majoria del comitè–, mentre que els quatre membres restants, pertanyents a Semaf, "ni tan sols s'hi han pronunciat".

CCOO concreta que el CGE va plantejar fixar i concretar les condicions de la pròrroga del primer conveni col·lectiu, "tal com es recull en les clàusules a aquest efecte", i la resposta de l'empresa ha estat que "es compromet a fer-ho sempre que hi doni suport la majoria del CGE", en "clara al·lusió" a la no aprovació de la pròrroga per part de Semaf, ja que "es compleix sobradament la majoria".

Aquesta situació va provocar que el CGE presentés la comissió de conflictes per resoldre aquesta qüestió, de manera que es va reunir el dia 16 però no es va arribar a cap acord. Davant d'això, en una reunió extraordinària celebrada el 17 de desembre i de nou sense l'assistència de Semaf, el CGE va decidir per majoria convocar una vaga de 24 hores dilluns que ve en un intent que l'empresa "s'avingui a reconsiderar la seva postura i atengui les reivindicacions plantejades per la representació majoritària dels treballadors".

Per CCOO, la pròrroga comportaria "compromisos i garanties d'ocupació, el manteniment i millora del poder adquisitiu, i continuar les negociacions del desenvolupament professional, al marge de seguir treballant en la resta de matèries del conveni que són objecte de negociació", concreten.

El sindicat crida a participar en la vaga els aproximadament 15.000 treballadors de l'Estat de Renfe Operadora, per protestar "contra l'actitud de l'empresa i exigir que compleixi el que recull el conveni col·lectiu en vigor".

Una vaga "difícil de justificar davant l'opinió pública"
Per la seva banda, Renfe ha reiterat la seva intenció de prorrogar el primer conveni col·lectiu, alhora que assegura que garanteix el compliment de les clàusules de revisió salarial.

En concret, la companyia reitera la seva intenció de no denunciar el conveni i, per tant, que es prorrogui automàticament, "sempre que es mantingui la pau social". Així mateix, recorda que la clàusula tercera estableix els increments salarials aplicables en el pròxim exercici.

Així ho ha manifestat la direcció de Renfe al CGE en un escrit en el qual afegeix que, amb la pròrroga del conveni, es garanteix el manteniment de les seves clàusules normatives i obligacionals.

Segons la companyia, "tot i aquestes garanties", el comitè ha decidit convocar la vaga. Ambdues parts "segueixen en converses" per intentar que es desconvoqui aquesta jornada d'aturades, segons afegeix Renfe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.