Economia

Els preus s'ensorren

Economia

De bracet van pujar i de bracet estan fent el camí de tornada. La inflació a Espanya ha tingut en els últims temps una relació directament proporcional amb l’evolució del preu del petroli que es torna a confirmar. L’abaratiment del barril de cru –i també el d’alguns aliments– s’ha deixat veure en els preus del novembre, en què la taxa d’inflació ha caigut a Espanya 1,2 punts, fins al 2,4%, el nivell més baix des de l’agost de l’any passat.

Segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum harmonitzats, difós ahir per l’INE, els preus, que ja acumulen quatre caigudes mensuals consecutives i que probablement coincidiran amb la taxa general d’inflació que s’anunciarà el 12 de desembre, s’han anotat el descens més substantiu en tota la sèrie històrica de l’índex harmonitzat, tret del juliol del 2001, en què es va reduir 1,3 punts.

A més de ser una bona notícia per als consumidors, l’evolució dels preus també ho és per al govern central, que donava per feta una reducció fins i tot inferior a la que s’ha produït, fins al punt que, en paraules del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, el juliol del 2009 la inflació se situarà en un nivell insòlit, per sota de l’1%.

La “bona notícia” que divendres celebrava Solbes encara ho és més si es té en compte que la inflació del novembre és la que s’utilitza per calcular la compensació als pensionistes per la desviació de l’IPC sobre el 2% projectat inicialment per l’executiu.

Més barat que el 2007

Si es confirmen les dades, el govern central haurà de destinar-hi uns 624 milions d’euros en total, resultants de la compensació de 312 milions, que es consolidaran en la nòmina de les pensions en una quantitat equivalent l’any vinent.

En qualsevol cas, la xifra és cinc vegades inferior als 3.121,8 milions d’euros que li va costar al govern de José Luis Rodríguez Zapatero la desviació de l’IPC de l’any passat, ja que la inflació del novembre va ser del 4,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona