Economia

Pla de 200.000 milions

La Reserva Federal creu que la mesura estabilitzarà els mercats financers

Per garantir l’estabilitat dels mercats financers, el govern dels Estats Units invertirà 200.000 milions de dòlars (uns 140.000 milions d’euros) a evitar la fallida econòmica dels dos gegants hipotecaris del país, Freddie Mac i Fannie Mae. Així ho va explicar ahir el secretari del Tresor dels EUA, Henry Paulson, en la que és la intervenció bancària més gran de la història dels EUA. El govern nord-amercià tem que la fallida de qualsevol de les dues companyies causi una espiral de turbulències en els mercats financers dels EUA i d’arreu del món.


“La nostra economia i els nostres mercats no es recuperaran fins que es corregeixi la situació del mercat de l’habitatge” i “Fannie Mae i Freddie Mac són crítiques per girar full”, va dir Paulson. La intervenció pública era pràcticament inevitable. Les accions de les dues companyies han caigut més del 90% en l’últim any i en els últims mesos inversors estrangers havien venut les seves participacions.
 

Tutela legal
El rescat es farà mitjançant el que s’anomena tutela legal i donarà al govern nord-americà el temps necessari per reestructurar les dues empreses i injectar-hi capital públic fins a assolir el 79,9% de les seves accions. Això inclou la renovació de la cúpula directiva. Els dos màxims responsables de Fannie Mae i Freddie Mac, Daniel Mudd i Richard Syron, respectivament, seran substituïts per dos veterans de les finances com són Herb Allison, expresident de Merrill Lynch i David Moffet, expresident financer d’U.S. Bancorp.
 

De forma provisional i fins que estiguin estabilitzades, Freddie Mac i Fannie Mae seran gestionades per l’Agència Federal de Finançament de l’Habitatge i, si és necessari, el departament del Tresor dels EUA estendrà el finançament fins al 31 de desembre del 2009. A més, el govern nord-americà també participarà en l’accionariat de les dues empreses a través d’accions preferents. I un cop sanejades, podrien ser privatitzades.
 

El rescat compta amb el vistiplau de la Reserva Federal, que creu que estabilitzarà els mercats financers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.