Economia

Castells es distancia del sobiranisme però torna a reclamar "veu pròpia" del PSC a Madrid

El conseller defuig entrar en la polèmica amb Salgado per l'increment de l'IVA. Alerta que el paper de Catalunya serà primordial per a la recuperació econòmica d'Espanya

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, s'ha desmarcat avui del sobiranisme, però ha demanat que els partits catalans tinguin veu pròpia a Espanya, en una conferència a Barcelona del Fòrum Nova Economia.

El conseller d'Economia ha manifestat: "Hem de ser capaços de formular un projecte de país, més que mai. I la implicació de Catalunya a Espanya és imprescindible, i més amb la crisi".

Tot i això, Castells ha lamentat que "la duresa de la negociació del dia a dia fa que molts es preguntin si val la pena [aquesta implicació de Catalunya a Espanya]. Però jo dic que sí, que val la pena, i que a més ens convé".

"Però Catalunya ha de tenir una veu clara i els partits catalans han de tenir la seva pròpia veu a Espanya", ha advertit Castells, en una al·lusió que afectaria especialment el seu propi partit, el PSC, que, tot i ser un partit amb personalitat jurídica pròpia –encara que estigui federat amb el PSOE–, no compta amb grup parlamentari propi al Congrés.

La recepta d'Antoni Castells per sortir de la crisi és una fórmula amb "el lideratge, el projecte, el pacte i el consens", com a ingredients. Per això ha lamentat que "s'hagi trencat el vincle entre lideratge i societat".

Castells ha assegurat que possiblement aquest trimestre ja se sortirà de la crisi, ja que hi haurà un creixement lleu, però també ha advertit dels perills d'un creixement feble que no es dinamitzi per falta de reformes profundes, que necessiten un gran pacte.

"Les dades ens diuen que en general no es comença a recuperar el mercat de treball fins un any després que s'ha tocat fons en la recessió i, per tant, l'ocupació no es recuperarà fins a finals d'aquest any", ha advertit.

El conseller ha afegit que la història econòmica d'Espanya mostra que "si no es creix com a mínim un 1,5%, no crearem ocupació". "Per això, em fa por una recuperació feble que es prolongui en el temps en un país que gairebé té una taxa d'atur del 20%", i ha afegint que per això "és millor ara fer grans esforços per després tornar a créixer".

"Tenim un problema de mercat de treball –ha dit– i tenim un problema en la sostenibilitat del sistema de pensions. Els hem d'abordar, però de manera separada perquè no cal generar alarma".

"Però són problemes que hem d'afrontar sense atrinxerar-nos, i cal parlar de manera assossegada de com se solucionen", ha destacat, i per això ha mantingut que fa falta un gran pacte, per sobre dels interessos partidistes.

Castells, que tem que els estímuls sobre l'economia espanyola s'estiguin retirant massa d'hora, ha assegurat que no vol "alimentar la polèmica sobre el tema de l'IVA".

En defensa de la ministra d'Economia, Elena Salgado, Castells ha explicat que "amb Espanya tenim un problema seriós: com reduir el dèficit sense empitjorar la recessió, i és molt complicat fer-ho".

"És una decisió difícil, perquè l'estímul fiscal és dèficit, però a la vegada que es diu que cal evitar retirar els estímuls abans de temps, s'afirma també que no es pot tenir dèficit del 12% del PIB com si no passés res".

"I aquest és el punt en què ha de torejar el govern espanyol. Apujar l'IVA té la seva lògica, perquè està més baix que a la resta d'Europa, es fa en un moment en què gairebé no tenim inflació i té un escàs efecte distorsionador sobre el conjunt de l'economia".

A la conferència de Castells hi ha assistit el conseller d'Educació, Ernest Maragall; el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre. Entre els empresaris, hi havia el president d'Abertis, Salvador Alemany, i el president de Ficosa, Josep Maria Pujol, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.