Economia

Els pagesos munten un 'mercat just' per denunciar els abusos de les grans distribuïdores

El sindicat Unió de Pagesos protesta a Vilafranca contra l'immobilisme de la Generalitat i el govern espanyol

Unió de Pagesos (UP) ha instal·lat aquest diumenge a la plaça del Penedès de Vilafranca un improvisat mercat de "preu just" on hi hagut tot tipus de productes d'horta, cítrics, oli, fruita dolça, fruita seca, vi i raïm.

L'objectiu era mostrar la diferència entre el preu que correspondria a l'aliment -on es tenen en compte els costos de producció- i el preu real que percep el productor, en la majoria de casos molt inferior al que hauria de ser i més car per al consumidor.

Amb aquesta acció, el sindicat vol denunciar els preus imposats per les grans distribuïdores, així com el fet que la Generalitat i el govern espanyol no estiguin fent res per eradicar aquesta situació abusiva.

UP indica que, actualment, el pagès percep 0,25 euros per quilo de taronges quan el preu just serien cinquanta cèntims d'euro. Un quilogram de poma golden tindria un preu just de 0,40 euros per quilo, quan ara l'agricultor només rep 0,15. Un altre exemple és el préssec roig, que es paga a 0,20 quan hauria de ser de 0,60. Pel que fa a les hortalisses, el tomàquet té una diferència de 20 cèntims a la baixa.

Amb tot, un dels productes que té una diferència més acusada és l'ametlla, que es paga a 60 cèntims quan el preu just seria d'un euro per quilo; i també l’avellana, que es paga a 0,88 al productor tot i que li correspondrien dos euros per quilogram. D'altra banda, el productor de raïm percep entre 0,15 i 0,30 euros mentre que el preu just és de 0,40. Passa el mateix amb l'oliva, per la qual el pagès rep entre 0,20 i 0,40 euros tot i que li pertocaria 60 cèntims. En aquest sentit, l'oli té un preu -a doll-, d'entre un euro i mig i dos euros, quan el preu just hauria de ser de tres euros.

Davant aquesta situació, Unió de Pagesos demana a la Generalitat i govern espanyol que es faci complir la legislació actual, amb mesures com un increment de les inspeccions de les autoritats de comerç, consum i competència per tal d'ajustar-se a la normativa actual. També reclamen una nova legislació de comerç agroalimentari que garanteixi la transparència del mercat i "controls efectius" de les importacions, amb respecte "escrupolós" de la preferència dels productes de la Comunitat Europea sobre els altres països importadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA
economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

Raimat