Economia

Els pressupostos de la Generalitat pel 2008 creixen un 8,5%

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha lliurat avui al president del Parlament, Ernest Benach, el projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat per al 2008, que preveuen una despesa total de 34.749 milions, un 7,9% més que l'any passat.

El creixement de la despesa es modera respecte al comptes de l'any passat, que era del 8,5%, a causa sobretot de la reducció dels ingressos previstos per tributs cedits, que disminueixen un 7,2% respecte al 2007.

Ha assenyalat que aquest descens en els impostos cedits es deu sobretot a la reducció de l'impost sobre transmissions patrimonials, prevista en un 13,8% i ocasionada per la "pronunciada desacceleració en el ritme de creixement del mercat de l'habitatge".

El conseller ha destacat la repercussió que això té en el pressupost català, malgrat el "bon funcionament de l'economia en el seu conjunt", per l'"enorme dependència" del sistema de finançament autonòmic respecte a aquest tribut concret.

Reforma del finançament
Per aquesta raó, ha defensat que en l'any vinent ha de portar-se a terme la reforma en el sistema de finançament català perquè "l'actual està ja esgotat", i atenent també al termini fixat en l'Estatut perquè el 9 d'agost del 2008 -a dos anys de l'entrada en vigor del text- s'hagin fixat les bases del nou sistema.

"L'any que ve es donen totes les circumstàncies perquè modifiquem el sistema, es donen les condicions polítiques i les legals" pel compromís estatutari, ha destacat Castells.

Polítiques socials
El projecte de Pressupostos de la Generalitat, de 34.749 milions d'euros, destinarà el 52% d'aquesta despesa a polítiques socials, dins de les quals el pressupost per a les polítiques d'habitatge creix un 32,1%, tot i que la partida que més creix és la d'R+D, amb un augment del 33,5%.

El projecte de mesures fiscals i financeres que l'acompanya inclou dues mesures per augmentar el mínim exempt de l'impost de successions per als habitatges de 500.000 euros i disminueix el tipus d'interès per a l'impost de donacions, en funció dels compromisos adquirits en aquest sentit pel president de la Generalitat, José Montilla, i en espera que es concretin amb les reformes legislatives pertinents.

Les inversions creixen un 17%
Castells ha remarcat així que els comptes d'aquest any "no augmenten la pressió fiscal, sinó al contrari". Ha subratllat a més el "gran esforç inversor" que caracteritza els pressupostos del Govern d'Entesa, i ha explicat que les inversions el 2008 creixen un 17% (un total de 5.906 milions) fins a arribar a 715 euros per habitant, respecte dels 619 de l'any passat.

Després del seu debat i aprovació a la reunió del Consell Executiu d'avui, Castells ha lliurat el projecte de llei de pressupostos i de mesures fiscals i financeres al president del Parlament, en una targeta de memòria, amb la qual la Mesa i la Junta de Portaveus de la Cambra van iniciar el seu tràmit parlamentari.

El conseller haurà de presentar el seu projecte davant del ple del Parlament el 14 de novembre, i aleshores es votaran les possibles esmenes a la totalitat que es presentin, coincidint amb el ple parlamentari que el president José Montilla compareixerà per explicar els problemes en Rodalies de Renfe i en les obres del TGV.

Després d'aquesta presentació, el termini de presentació d'esmenes a l'articulat finalitzarà, en principi, el 21 de novembre per iniciar el treball a la comissió d'Economia del Parlament, on els grups han d'arribar a acords per emetre un dictamen definitiu entre el 4 i 5 de desembre.

Aquest dictamen, és a dir, el projecte de llei modificat parlamentàriament, s'aprovarà en l'últim ple de l'any al Parlament, previst per entre el 18 i el 21 de desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.