Economia

El PIB estatal cau un 1% durant el segon trimestre, per sobre de l'esperat

La taxa interanual se situa en el -4,1%, la pitjor dada des del 1970

El Producte Interior Brut (PIB) generat per l'economia espanyola ha registrat un decreixement real del 4,1% el segon semestre del 2009 en comparació amb el mateix període del 2008, el decreixement més significatiu que ha registrat l'economia espanyola des del restabliment de la democràcia, segons l'avançament de les dades del PIB trimestral que ha fet públic aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística.

Amb aquest ja són quatre els trimestres consecutius que la variació trimestral de l'economia és negativa, i tres en els que les dades de variació anual se situen en valors negatius.

Aquesta dada és superior al PIB avançat el 30 de juliol passat pel Banc d'Espanya, que va pronosticar una caiguda intertrimestral del 0,9% i un descens respecte al segon trimestre del 2008 del 4%. L'entitat va destacar que encara que persisteix la tendència a la baixa de l'economia, el ritme de la caiguda es més "contingut" i, en concret, apunta a una certa ralentització del descens de l'activitat i de l'ajust del mercat laboral.

Igual que en els mesos anteriors, la major contracció del PIB és a causa d'una contribució més negativa de la demanda, compensada en part per l'aportació positiva del sector exterior. La variació intertrimestral del PIB és menys negativa que en el trimestre precedent i s'ha situat en el -1%. Així, la variació intertrimestral fa quatre trimestres que és negativa, partint del -0,3% del tercer trimestre del 2008, el -1% del quart trimestre del 2008, el -1,9% del primer trimestre del 2009 i el -1% del segon trimestre del 2009.

Pel que fa a la variació interanual, aquesta decreix des del primer trimestre del 2007, en què va marcar el 4% i va arribar al 3,3 a final d'any. El 2008 el va tancar també amb un descens sostingut fins al primer valor negatiu, el -0,7%. El primer trimestre del 2009 va marcar un -3% i aquest segon semestre ha quedat situada en el -4,1%. Informació més detallada sobre les causes d'aquest decreixement es podran saber el proper 27 d'agost, quan l'INE publiqui les dades de la comptabilitat estatal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.