Economia

Les famílies espanyoles estalvien poc però sobre segur

Recés: Les famílies espanyoles només es reserven el 8,7% del que guanyen

Les famílies espanyoles estalvien poc i, el poc que estalvien, s’estimen més destinar-ho a comptes corrents, deute públic o assegurances abans que jugar-s’ho a la borsa.

Segons un informe elaborat per Caixa Catalunya, l’estalvi familiar a l’Estat espanyol només va suposar el 8,7% dels seus ingressos totals l’any passat. En xifres absolutes, els espanyols van estalviar 63.369 milions d’euros, una quantitat un 0,4% inferior a la de l’any anterior i també la més baixa dels últims sis exercicis. Un dels motius d’aquest recés ha estat l’esforç que les famílies han de fer per pagar l’habitatge. El 2006, la inversió en actius físics, on s’inclou la vivenda, va arribar al 13,1% del total d’ingressos, fins als 95.508 milions d’euros. Fa set anys aquest apartat només s’enduia el 9,5% dels recursos.

Venda d’accions
L’estudi, però, també demostra que la gent comença a recelar de la borsa com a refugi per al seu capital, per al qual prefereix els dipòsits bancaris. El 2006, les famílies van retirar dels parquets borsaris 6.193 milions d’euros, enfront dels 18.502 que hi van invertir durant l’any anterior. Això es va traduir en una aportació negativa del 5,3% en el còmput global.

D’aquesta manera, els ingressos en dipòsits van sumar durant l’any passat 81.869 milions d’euros, més de 30.000 milions més que l’any anterior. Amb aquesta injecció de recursos, aquest tipus d’estalvi va representar el 70,5% de les adquisicions d’actius financers del 2006. La pujada gradual dels tipus d’interès –estaven congelats en el 2% des del 2003– en els últims mesos ha animat les famílies a invertir més en dipòsits, que ara comencen a presentar rendibilitats més atractives.

Pel que fa a la contractació de pagarés, obligacions, titulitzacions i deute públic, les adquisicions de les famílies arriben als 7.878 milions d’euros, el 6,8% del total dels actius financers.

En el cas de les assegurances, malgrat que han perdut pes en comparació amb els anys anteriors, s’hi van destinar 15.521 milions, un 13,4% del total.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida