La producció de fruita dolça s'incrementarà un 8% però els productors temen que la crisi faci baixar els preus

La producció de préssecs, nectarines i cireres creixerà aquesta campanya un 8% a la demarcació i arribarà a les 37.800 tones, segons les dades del Departament d'Agricultura. El fred intens de l'hivern, que s'ha allargat fins a la primavera, ha permès un quallat bo en les diferents espècies fruiteres, per la qual cosa es preveu que la producció serà de qualitat. A més l'entrada en producció de noves plantacions, del pla de reconversió de varietats, farà que el volum sigui superior al de la darrera campanya, afectada per les gelades primaverals.

La major part de la producció de fruita dolça es concentra a la Ribera d'Ebre, on aquesta campanya se superaran les 30.000 tones. En el cas de la cirera, després de dos anys de collita molt baixa, enguany hi haurà un increment de producció. «Les pluges durant els dies de floració han provocat problemes de quallat en els arbres, que en aquell moment estaven en el punt crític», explica el cap del servei de coordinació dels serveis territorials d'Agricultura, Julio Monfort. Amb tot els productors consideren que si deixa de ploure no afectarà el volum final de producció. La campanya porta una mica de retard, pel fred, i tot i que normalment per Sant Jordi ja es cullen les primeres cireres, enguany encara es tardarà uns dies.

Pel que fa a la producció de préssecs, el responsable de la fruita d'Unió de Pagesos (UP) a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu, sosté que tindran un bon color i calibre aquesta campanya, però adverteix que potser els preus aniran a la baixa. «La síndrome de crisi generalitzada farà que els preus de la fruita dolça tendeixen a la baixa», assenyala Aleu.

Exportació

Al conjunt del país, la producció de fruita de pinyol serà de 379.000 tones, de les quals 169.000 corresponen a préssec, 137.560 a nectarina i 72.400 a pavia. Segons el Departament d'Agricultura durant el 2008 es van consolidar les exportacions de préssec i nectarina i l'Estat espanyol, amb Catalunya al capdavant, va convertir-se en el primer exportador de fruita dolça, al davant d'Itàlia, fins ara el principal competidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.