Economia

La borsa arrossega els plans de pensions a pèrdues del 28%

Crisi econòmica

La histèria de les borses i els seus erràtics canvis d’humor, en què passa de la depressió de perdre un 8% a l’eufòria d’aixecar el cap l’endemà per tornar a caure demà passat, estan tenint un dany col·lateral: la davallada dels plans de pensions. Si el conjunt de fons de pensions ja acumulen enguany un rendiment negatiu del 6% de mitjana, els que estan lligats a renda variable pateixen fins al mes de setembre una davallada de fins al 28% pels sotracs borsaris. Entre els culpables hi ha l’Íbex, que s’ha deixat el 38% del seu valor en aquest exercici.

A 30 de setembre, només els plans vinculats a renda fixa estan oferint un rendiment positiu (2,6%), segons les últimes dades de la consultora Mercer. Els lligats a renda variable de la zona euro han caigut un 28% i fora d’aquesta, un 17%. “És lògic, recull la caiguda de la borsa des del juliol”, explica el president de la patronal Inverco, Mariano Rabadán. “Recordo que el 2002 es va viure una situació similar amb rendibilitat negativa del 5% i després van venir els anys bons”, apunta l’expert de Mercer Xavier Bellavista.

L’aixeta de l’aportació
Com que els diners que s’han destinat al pla són intocables fins a la jubilació, el risc ara és que les estretors de la crisi forcin més d’un a tallar l’aixeta de les aportacions. “Els de renda variable ho passen pitjor, però no hi ha cap motiu per no seguir aportant perquè el règim fiscal és molt favorable”, apunta Rabadán.

Des del 2007, l’aportació està limitada en 10.000 euros anuals fins als 50 anys i en 12.500 a partir d’aquesta edat. Les aportacions redueixen la base imposable de l’IRPF amb un estalvi fiscal de fins al 43%.

Alguns indicadors, però, abonen una retallada de fons. Amb la incertesa de la crisi, l’estalvi ha crescut fins al 14% de la renda disponible en el segon trimestre, un 2,7% més que en el mateix període del 2007. Segons l’INE, l’estalvi de les llars de l’Estat és de 25.728 milions d’euros, 6.603 milions més que el 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.