Economia

La UE acorda una "resposta comuna" davant de la crisi

Economia

Els ministres d’Economia i Finances de la UE, reunits fins aquest dissabte a Niça, van acordar una “resposta comuna” a la crisi que ha alentit el creixement a nivell continental. Com és habitual, l’acord entre els Vint-i-set va ser de mínims, però va permetre obtenir un diagnòstic comunitari sobre la situació i enumerar les línies d’acció que els governs europeus seguiran durant els pròxims mesos.

Descartat des del primer moment un pla de xoc a l’americana, les mesures adoptades per combatre la desacceleració de l’economia van adoptar un perfil continuista i poc espectacular. Tot i així, els ministres es van mostrar convençuts que “una resposta coherent i coordinada a nivell europeu” podria invertir la tendència dels últims mesos. La titular francesa d’Economia, Christine Lagarde, va fer una crida a “extreure el màxim profit de les recents evolucions favorables” de l’economia europea, com el descens de la inflació, la incipient caiguda del preu del petroli i l’afebliment relatiu de l’euro davant del dòlar.

Quatre pilars
Els Vint-i-set van decidir ahir potenciar “quatre pilars”. D’entrada, el respecte al pacte d’estabilitat per a l’equilibri pressupostari amb un marge màxim del 3% de dèficit. En segon lloc, seguir endavant amb les mesures estructurals i afavorir la flexibilitat en el mercat laboral per beneficiar les contractacions. En tercer lloc, el desbloqueig immediat de 15.000 milions d’euros per ajudar les pimes, que es convertiran en 30.000 abans del 2011. I, finalment, treballar per restaurar “la confiança i la transparència” dels actors financers.

En canvi, no va sortir endavant una de les principals promeses de la presidència francesa de la UE: la reducció temporal de l’IVA dels carburants i la restauració per incentivar el consum. La negativa de la Comissió Europea i de països com Alemanya, que creuen que perjudicaria la intenció de disminuir el consum de benzina en favor de l’energia sostenible, segueix posant traves a la proposta francesa. Lagarde va afirmar ahir que la qüestió tornarà a ser debatuda a la pròxima trobada dels ministres d’Economia, prevista per a l’octubre.

Per la seva banda, el vicepresident econòmic del govern central, Pedro Solbes, va defensar ahir el model espanyol de revisió salarial davant de les crítiques escoltades divendres en boca del president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, que havia demanat suprimir aquesta mesura per evitar un augment de la inflació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.