Economia

Les entranyes d'un acord difícil

L'acord per al Pacte Nacional per a l'Habitatge preveu 176 mesures a partir de cinc grab eixos d'actuació

Els sindicats, notaris, registradors, arquitectes, administradors de finques, apis i fins i tot algunes ONG, a més dels partits polítics catalans -excepte CiU, a hores d'ara-, firmaran el Pacte Nacional per a l'Habitatge. Aquest acord ampli preveu 176 mesures a partir de 5 grans eixos:

L'accés dels joves
Millorar l'accés a l'habitatge, especialment dels joves, és el que concentrarà més esforços i recursos. El pacte inclou que es destini a habitatge de protecció el 60% de les promocions en les quals participi l'Incasòl, el 40% del sostre generat en nous sòls municipals mobilitzats i el 60% de requalificacions de sòls urbans d'altres usos i l'augment de l'habitatge dotacional.

A més, els ajuntaments es comprometen a executar actuacions per a la detecció d'habitatges desocupats per destinar-los a protecció i la Generalitat a augmentar les subvencions per a la compra de sòl destinat a habitatge protegit. També preveu crear borses d'habitatge, ajuts directes a 140.000 famílies i ampliar el parc d'habitatges.

En total es construiran 160.000 habitatges, amb un mínim del 40% per a lloguer i fins al 60% de compra.

El parc d'habitatges
Millorar-ne les condicions és un altre dels reptes del pacte, que inclou incrementar la dotació del pla de rehabilitació de Catalunya, la creació de la inspecció tècnica dels edificis, ajuts per a la instal·lació de 10.000 ascensors, finançar la millora de la mobilitat interior dels habitatges i suport als ajuntaments per executar plans de rehabilitació.

La gent gran
Un altre repte és la millora de l'allotjament de la gent gran i de les persones amb diversitat funcional. Amb aquest objectiu, el pacte estipula incrementar el nombre d'ajuts al pagament del lloguer per a la gent gran fins a les 20.000 llars, habitatge dotacional per a 15.000 llars, estimular la millora de les hipoteques inverses i ajuts per a l'adaptació de 10.000 habitatges per a persones amb diversitat funcional, a més de 5.000 habitatges adaptats de protecció oficial.

L'exclusió residencial
Prevenir l'exclusió social residencial és el quart repte del pacte, que inclou ajuts, en llars amb ingressos reduïts i risc d'exclusió, al lloguer de 20.000 llars, a la hipoteca de 12.500 llars, ajuts per evitar el desnonament de 15.000 llars i la construcció de 12.500 nous habitatges socials. A més, es negociaran ajuts fiscals amb el govern central, s'aprovarà un programa de lluita contra l'assetjament immobilari i els ajuntaments hauran de reallotjar veïns afectats dins el mateix barri.

Allotjament digne
El cinquè gran repte és garantir l'allotjament digne de les famílies mal allotjades. Així, es destinaran ajuts per a habitatges d'inclusió per a 15.000 persones i d'acollida per a 8.000 persones, i la Generalitat i els ajuntaments es comprometen a dotar-se d'un parc d'habitatges d'acollida i d'inclusió. A més, es crearà un fons per finançar costos de rehabilitació, s'endegaran accions per a la detecció d'usos anòmals d'habitatge i, amb l'aprovació de la llei del dret a l'habitatge, es definirà i sancionarà la sobreocupació i l'infrahabitatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.