Economia

La compra d’habitatges cau un 70% des dels màxims del 2007

Els experts creuen que el mercat és a prop de tocar fons, però la falta de finançament impedeix una recuperació sòlida

El mercat de la compravenda d’habitatges no aixeca el cap. Des dels màxims del primer trimestre del 2007, quan a Catalunya es van comercialitzar 36.386 vivendes, el volum de compravendes ha caigut un 70%, fins als 10.596 habitatges nous i de segona mà que es van vendre en el segons trimestre d’aquest any, segons les dades del Col·legi de Registradors. Arribats a aquest punt, ¿poden encara baixar més les transaccions immobiliàries? ¿Ha arribat ja el moment de tornar a comprar habitatges?

“Els promotors em diuen que estan venent més que l’any anterior i, per tant, no m’acabo de creure les estadístiques”, assegura Gonzalo Bernardos, professor de la Universitat de Barcelona (UB), que afegeix: “Les estadístiques no recullen com a vendes el lloguer amb opció de compra, una modalitat que actualment està sent molt utilitzada”. A la consultora immobiliària Jones Lang LaSalle també són una mica més optimistes que en la primera part de l’any i creuen que el punt d’inflexió podria haver arribat: “Nosaltres pensem que ara és un bon moment per comprar perquè els preus ja s’han ajustat bastant, malgrat que encara podrien caure una mica més”.

Bernardos, però, assegura que per trobar oportunitats has de buscar i, sobretot, negociar amb el venedor: “Sí que surten gangues però sempre que es dediqui temps a buscar i a negociar amb el venedor, que des del primer moment està disposat a rebaixar el pis un mínim del 10% del preu ofert”.

Exemple de preus

Segons el director del màster immobiliari de la UB uns preus ara per ara correctes són pagar entre 2.500 i 3.000 €/m2 per un habitatge de segona mà i entre 4.500 i 5.000 €/m2 per un de nou en barris de classe mitjana de Barcelona, com Sants, Gràcia o la zona de la Sagrada Família i l’Eixample.

Aquesta visió més optimista sembla que també la tenen les principals promotores catalanes, que a diferència de l’any passat sí que han decidit participar en aquesta edició de la fira immobiliària Barcelona Meeting Point (BMP). Grups com Habitat, Sacresa, Colonial, La Llave de Oro o Sacresa, que l’any passat van optar per no anar al saló sí que han reservat un expositor per a aquesta edició. Núñez i Navarro, Procam, Vertix, Comsa, Espais o Amrey són altres promotores catalanes que participaran en el BMP. “De les grans només faltarà Metrovacesa”, va assegurar aquesta setmana Enrique Lacalle, president del BMP.
Per atreure aquestes companyies, la fira ha dissenyat el nou espai New Point, que ofereix expositors de mides reduïdes a uns preus més competitius. “És similar a un espai de low cost; nosaltres apostarem per oferir la nostra oferta d’habitatges a Barcelona i l’Hospitalet, amb descomptes d’entre el 20 i el 30 per cent”, asseguren des del grup Habitat.

Malgrat tot, el principal camp de batalla de les promotores continua sent l’escàs finançament al comprador. “De què serveix fer campanyes publicitàries o de promoció si després els bancs no donen préstecs per fer la compra?”, es preguntava fa uns mesos un executiu d’un petit grup immobiliari.

Préstecs limitats

“L’únic que falta és que es normalitzi el tema de les hipoteques, que les donin amb més facilitat”, afirma Lacalle. “Només la gent que té estalviat un 30 per cent del preu de l’habitatge pot acabar tancant la compra, perquè avui en dia els bancs ajusten al màxim el nivell de risc i limiten la quantia del préstec”, assegura el professor Bernardos.

“El mercat només s’estabilitzarà si aconseguim reduir l’enorme oferta de pisos que hi ha sense vendre”, asseguren des de la consultora Jones Lang LaSalle. Una oferta més ajustada pot estabilitzar els preus, un factor fonamental perquè les entitats financeres atorguin més préstecs als actuals potencials compradors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona