Economia

Cireres úniques en 40 dies

Sector fructícola

L'empresa lleidatana Sat Edoa va collir ahir la primera cirera d'enguany en un acte simbòlic a càrrec de la model i presentadora Paloma Lago. La singularitat d'aquest fet és que a partir de dilluns es començaran a comercialitzar arreu del món unes 80 tones de cireres de gran qualitat i exclusives durant 40 dies, el període en el qual en cap altre lloc del món n'hi ha.
El 14 de març acaba la campanya de la cirera de l'hemisferi sud i el 25 d'abril comença la del nord, sobretot d'Espanya i Califòrnia. Per tant, durant 40 dies només es podran comprar les Cherries Glamour, que es produeixen a Almacelles i Sucs (Segrià). Aquesta exclusivitat fa que el seu preu sigui d'uns 150 euros per quilo o, cosa que és el mateix, de més d'un euro per cirera. Les cireres més cares del món.

Espanya i Itàlia s'emporten el 60% de la producció, tot i que Sat Edoa té cada vegada més demanda de la Gran Bretanya, França, Bèlgica, Holanda i Mònaco, i ja es treballa per atendre peticions de Moscou, Dubai i Xangai, segons va explicar Òscar Ortiz, director comercial de la firma.

El projecte és fruit de sis anys de recerca tècnica i comercial, buscant nous nínxols de mercat i treballant amb una producció precoç de la varietat brook de cirera, la de major qualitat, segons Eduard Rosell, un dels socis de l'empresa. Els promotors de Cherries Glamour disposen de 50.000 metres quadrats coberts d'hivernacles als pobles de Sucs i Almacelles.

La primavera a l'hivern
Aprofiten el fred de l'hivern i la boira lleidatana que necessiten els arbres i, a la vegada, controlen el reg amb aspersors i per goteig. Encara a l'hivern creen una falsa primavera gràcies als hivernacles i al sistema de calefacció, que fan florir els cirerers al febrer i permeten disposar de la collita al març. Ortiz recordava que han passat per moments "molt difícils, en què pensàvem a tirar la tovallola, però al final, amb molta feina i il·lusió, tot ha anat bé".

Van començar amb una collita de prova el 2004, l'any següent van produir 10 t de cireres i l'any passat van superar les 38. Enguany doblen la collita, amb 80 t. La previsió és augmentar els hivernacles en 30.000 metres més per poder atendre la demanda mundial de 40 dies. "És que hem creat una nova estació per a aquesta fruita", afegia el director comercial.

Les cireres Cherries Glamour són d'un color vermell fosc, de textura cruixent, dures, i d'un calibre de fins a 32 mm. Tenen un intens sabor, d'entre 18 i 24 graus Brix, índex que mesura el contingut en sucre i que té el mínim en 12 perquè el paladar noti la dolçor.

La promoció de les cireres més cares del món inclou la subhasta del primer quilo per internet, que ha arribat als 685 euros, que es destinaran a l'ONG Somriures de Bombai i a la creació d'uns premis.

Sat Edoa va néixer el 1998 de 4 amics que treballaven en una empresa agrària fent cireres. Veien que tenien poc futur i van optar per innovar, investigar i crear aquest producte singular, almenys durant 40 dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les comarques gironines han rebut un milió de turistes estrangers fins el mes de juny

girona
Economia

Catalunya rep 9,1 milions de turistes estrangers en el primer semestre de 2024

Barcelona
economia

L’atur trenca la tendència i creix lleugerament al juliol

barcelona

Girona trenca rècords d’ocupació fregant per primer cop els 391.500 afiliats

GIRONA
REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona
Economia

El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives

Barcelona