Economia

Esprint de la pressió fiscal, que puja 4,5 punts en 11 anys

La pressió fiscal mitjana dels Estats més equiparables de la Unió Europea (UE-15) és d'un 39,8%, segons l'OCDE

La pressió fiscal a Espanya s'ha accelerat gairebé un punt el 2006 i ja ha avançat quatre punts i mig en els últims onze anys. Concretament, i segons les dades recollides en l'avenç de l'actuació pressupostària de les administracions públiques corresponent a l'any passat, la pressió fiscal a l'Estat, un indicador que relaciona el volum de recursos fiscals i el producte interior brut a preus de mercat, s'ha situat en un 36,5% del PIB després d'un increment de 9 dècimes en l'últim exercici.
Amb tot, aquesta taxa encara queda lluny de la mitjana dels Estats més equiparables de la UE (UE-15), on la pressió fiscal mitjana és d'un 39,8%. Segons les xifres recollides en l'últim informe sobre el tema de l'OCDE, força per sobre de l'impacte impositiu espanyol hi ha Àustria (41,9%), Bèlgica (44,8%), França (44,5%), Itàlia (42,7%) i evidentment Suècia (50,1%) i Dinamarca (49%). En canvi, Alemanya queda lleugerament per sota d'Espanya, amb una pressió fiscal del 35,7% (vegeu quadre).

Empreses i salaris
En tot cas, la pressió va augmentar l'any passat, segons l'esmentat informe sobre l'actuació pressupostària de les administracions públiques, a causa de l'augment del 10,6% dels ingressos fiscals.

Els impostos sobre la renda i sobre el patrimoni, esperonats pel dinamisme dels beneficis empresarials i l'augment de la massa salarial, han impulsat aquesta evolució. Tot i que les successives reformes i retocs de l'impost de la renda van compensant en part el creixement dels salaris, IRPF i patrimoni s'han engreixat gairebé vuit dècimes, mentre que els impostos sobre la producció i les importacions van registrar un avenç d'una dècima.

Per la seva banda, les cotitzacions socials efectives van experimentar un lleu repunt de 3 centèsimes respecte al 2005, mentre que els impostos sobre el capital, que tenen un pes menys significatiu com a component de la pressió fiscal, van mantenir el mateix percentatge dins del PIB que un any abans.

Territoris
Les dades del ministeri d'Economia i Hisenda revelen també que, per institucions, l'administració central, composta per l'Estat i altres organismes, va elevar la seva pressió fiscal gairebé sis dècimes, fins a un 13,1% del PIB.

En el cas de les comunitats autònomes, van augmentar la seva pressió fiscal en un 0,2%, fet que va situar la taxa en un 8% del PIB. L'increment es va deure, segons l'informe del ministeri, a l'augment de les bestretes de tresoreria a compte de la liquidació definitiva per impostos cedits als territoris.

Alhora, les corporacions locals van registrar una pressió fiscal del 3,17% del PIB el 2006, només 4 centèsimes més que un any abans, mentre que els recursos aportats a la UE es van elevar un 6%. Això suposa un retrocés de la pressió fiscal d'una centèsima percentual.

Finalment, les administracions de la Seguretat Social, formades per les unitats institucionals centrals i les territorials, van presentar una pressió fiscal de l'11,7% del PIB, 6 centèsimes més que el 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA