Economia

Les caixes s'uneixen per avalar sense risc crèdits a empreses

Les entitats catalanes adscrites són Caixa Sabadell, Caixa Tarragona i Caixa Manlleu, que aporten 15, 8,5 i 3 milions

Les turbulències financeres no només obliguen les entitats a posar-se el cinturó, sinó que propicien la unió d'esforços per conjurar la incertesa.

Enmig de la crisi de liquiditat que sobrevola Europa i del creixent temor als impagaments, un total de 27 caixes d'arreu de l'Estat s'han blindat creant Afianza, una entitat de crèdit amb uns fons de 2.507 milions d'euros que avalarà els seus préstecs a empreses, sobretot pimes, i eliminarà riscos.
Entre els adherits al nou club Afianza no hi ha els dos grans del sector, La Caixa i Caja Madrid, perquè està més pensat com una eina perquè entitats petites i mitjanes accedeixin a trams de negoci que ara tenen vedats.

Entre els 27 adherits per ara, però, hi ha algunes de les primeres entitats, com la valenciana Caja de Ahorros Mediterráneo (CAM). També acull les andaluses Unicaja i Cajasol, Caja Navarra i la balear Sa Nostra.

Les catalanes adscrites són Caixa Sabadell, Caixa Tarragona i Caixa Manlleu, que aporten 15, 8,5 i 3 milions, respectivament, al fons comú de 2.507 milions. El capital social d'Afianza és de 295 milions.

Informes vinculants
La idea de crear un establiment financer de crèdit va néixer a finals del 2006 i ha comptat amb la benedicció de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA), que presideix Juan Ramón Quintás i que hi aporta 3,75 milions.

Atenent a la responsabilitat de controlar el risc, Afianza diposa d'un equip de riscos format per quinze tècnics especialistes que elaboraran informes independents però vinculants sobre les operacions creditícies. "Si aquest informe independent no és favorable a l'operació, l'entitat no la podrà tirar endavant", apunten fonts de la CECA.

Afianza va tancar el període d'adhesions el 30 de març, però la seva estructura de capital es podrà revisar anualment. Fonts de la CECA no descarten ampliar el seu radi d'acció més enllà de l'empresa, però mai cap als particulars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.