Economia

Pou sense fons

Crisi econòmica

Les borses continuen sumides en una profunda depressió i ahir van registrar caigudes del 5,2% en el cas de l’Íbex-35 espanyol, del 5% en les borses alemanya i britànica, del 3,5% en la francesa i del 5,6% en la italiana. En el cas de la borsa espanyola, està vivint un octubre especialment negatiu en el qual ha perdut pràcticament una quarta part del seu valor, un 24% en només 18 dies de sessions del selectiu.
Els mals indicadors macroeconòmics van generar por a una recessió global que va tenir un efecte devastador en els parquets europeus, que ja es van llevar després que l’índex japonès Nikkei perdés un 9,6%. A primera hora de la tarda, hora europea, obria Wall Street a l’altra banda de l’Atlàntic amb fortes caigudes, cosa que va acabar d’enfonsar a la misèria els inversors –algunes borses van fregar caigudes del 10% al matí–, tot i que finalment el retrocés es va moderar al ritme del Dow Jones. A la borsa russa, la caiguda va ser tan important que van suspendre les operacions fins dimarts.

Males notícies
Les borses van topar-se ahir amb un descens de gairebé quatre punts de l’activitat industrial a l’octubre a la zona euro. Aquest fet va sumar-se a l’entrada en negatiu del PIB del Regne Unit –va registrar una caiguda del 0,5% el tercer trimestre– per primer cop en 16 anys. Això va reforçar la idea que les grans economies mundials es dirigeixen cap a una important recessió.

Però aquestes no van ser les úniques males notícies que van trobar-se ahir els inversors, ja que els mercats de divises van jugar a favor de l’atac de nervis als parquets. Dinamarca va apujar els tipus d’interès del 5% al 5,5% per aguantar la corona mentre el ien es revaloritzava sensiblement. L’euro, per la seva banda, es va arribar a negociar a menys d’1,25 dòlars, nivell de l’abril de fa dos anys, en previsió de noves retallades dels tipus d’interès i per les vendes d’euros per tornar els préstecs en iens. També les primeres matèries, com el petroli, van caure ahir per una possible baixada de la demanda a causa d’un descens de l’activitat econòmica.

Set dies per oblidar
Tots aquests factors, sumats a la desconfiança en els mercats financers, van enfonsar la borsa espanyola en la més absoluta de les misèries.

Ahir l’Íbex-35 va tancar en els 8.353,2 punts i ha passat en deu mesos de barallar-se amb els 15.000 a perdre la batalla davant els 9.000. Cal anar quatre anys enrere en el temps per trobar un Íbex tan baix. Des que va començar l’any, ha perdut un 45% del seu valor i res fa pensar que ja hagi tocat terra perquè ha perdut molt més del que els analistes preveien quan va començar la caiguda. Només aquesta setmana, entre els vents de tempesta de Buenos Aires i la grip britànica, la borsa espanyola s’ha deixat un 13,5%.

Ahir només dues empreses de l’Íbex van salvar-se dels descensos, ACS i Red Eléctrica, però amb pujades discretes. Les grans víctimes van ser Gamesa, que encadenava tres dies consecutius d’importants descensos, i els dos grans bancs, BBVA i Santander. Aquestes tres companyies són precisament les que han perdut més en el còmput de la segona pitjor setmana de la història de l’Íbex: Gamesa s’ha deixat un 36% del seu valor, el Santander un 23% i el BBVA un 19,7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu
SOCIETAT

El malviure del sector nàutic en aigües interiors

Baells