Economia

Els organitzadors del 13-D demanen locals als ajuntaments

Consideren que un consistori que no cedeixi un espai públic per a la consulta estaria vulnerant un dret fonamental que “hauria de ser denunciat”

La junta electoral nacional de la coordinadora per la consulta sobre la independència ha enviat aquest divendres un comunicat a totes les comissions organitzadores locals en el qual s'especifica que "els ajuntaments tenen el deure de posar a disposició de les entitats els espais ciutadans que normalment es cedeixen per activitats culturals i cíviques”.

El fet de no complir amb aquest deure, segons el text, suposaria un acte de discriminació contra les entitats promotores que vulneraria el dret d'expressió i d'associació, ja que “un ajuntament no pot condicionar el cedir un espai al fet de l'acte que es faci, això es feia en el franquisme, però no es pot fer en un règim democràtic”.

La junta electoral, que coordina Josep Cruanyes, ha enviat aquest comunicat davant l'anunci fet per l'advocacia de l'estat espanyol, que diu que no actuarà davant la cessió d'espais municipals per a la celebració de les consultes del 13-D. Això, segons Cruanyes, “no fa res més que confirmar la nostra interpretació” ja que l'advocat de l'estat corrobora que és un dret de les entitats i un deure dels ajuntaments.

I és que, com diu el comunicat, "molts ajuntaments, mal assessorats, han negat espais públics, en una actitud poruga que posa de manifest el poc convenciment dels deures que tenen en una societat democràtica". Per això, a la nota es remarca que “el deure municipal hi és independentment que el consistori hagi aprovat o no el suport a les consultes”.

La junta també especifica que la cessió d'espais públics als ciutadans no s'ha de confondre amb el fet que "l'ajuntament podia ser impugnat si es deia que s'organitzava la consulta com a consistori", com és el cas de la consulta d'Arenys de Munt el setembre passat. Aleshores es va impugnar el suport institucional a la consulta, però no es va posar en dubte la legalitat de l'acció de les entitats promotores ni el fet que l'ajuntament cedís espais a una entitat per una activitat plenament legal i legítima.

Finalment, des de la junta electoral nacional es vol "insistir de nou que tota entitat organitzadora de la Consulta pot exigir l'ús dels espais públics municipals o de materials com les urnes" perquè altrament el consistori estaria vulnerant un dret fonamental que “hauria de ser denunciat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona