Economia

Els experts recomanen que s’apugin més els impostos i es congelin els sous 5 anys

Vives veu urgent traspassar sobirania fiscal a Europa per recuperar la disciplina pressupostària

El pla d’austeritat presentat pel president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, per mirar d’eixugar el dèficit públic que amenaça la credibilitat financera espanyola és correcte però insuficient. Experts de diversos àmbits coincidien ahir a reclamar un enduriment fiscal i mesures més cantelludes, com la congelació de salaris, per assolir la quadratura del cercle que reclama l’economia espanyola.

Tant Xavier Vives, professor d’economia i finances i director del centre Sector Públic - Sector Privat de l’IESE, com Alain Minc, conegut assagista econòmic i assessor del president francès, Nicolas Sarkozy, van comparèixer ahir a la seu del Cercle d’Economia per donar les seves particulars prospeccions sobre la crisi a Espanya i a Europa. Vives, que va presentar l’informe CESifo 2010, va reclamar “estratègies creïbles” i “oportunes” en el temps perquè Europa en general i Espanya en particular evitin una crisi que faria “petita” la crisi de les subprime.

Minc, al seu torn, va anar més enllà i va reclamar per a Espanya un pacte amb els sindicats que permeti la congelació dels salaris “durant cinc anys” i afegir a aquest esforç comú l’anunci “per d’aquí uns dotze mesos”, d’un increment de l’IVA de tres punts percentuals.

L’analista francès, que va ser molt crític amb Zapatero, a qui va responsabilitzar de la crisi, i va dubtar que fos capaç de tirar endavant un pla “valent”. Amb un punt de cinisme, va postil·lar que tot plegat s’hauria de complementar amb “mesures simbòliques contra els rics”, mitjançant els impostos directes. “Serà com quan la infermera fa un cop a la natja dreta i punxa l’agulla a l’esquerra”, va ironitzar.

“Estem asseguts sobre una bomba”, va insistir Vives fent referència a les febleses del sistema financer, que podrien comportar “una recaiguda en la crisi sistèmica financera”.

Cedir per guanyar
Per Vives, els Estats s’han de disciplinar des del punt de vista pressupostari, per a la qual cosa cal “cedir sobirania fiscal a Europa”.

D’altra banda, Francisco de la Torre, portaveu dels inspectors d’Hisenda de l’Estat, va reclamar una reforma fiscal que posi l’accent en els impostos que suposen una recaptació important i que elimini els règims privilegiats. Per De la Torre, per exemple, eliminar l’impost del patrimoni va ser un error en una situació “d’emergència”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona