Economia

Zapatero amenaça les rendes altes amb una alça d’impostos

El ministre de Foment assegura que és l’“única solució” per fer front als ajuts socials sense que es dispari el dèficit públic, quan fa només dos mesos Salgado ho havia descartat

A la Moncloa no surten els números i s’han de quadrar. L’ajut de 420 euros als aturats sense prestació costarà més dels 642 milions d’euros inicialment pressupostats i, sumat al reguitzell d’ajudes –bancs, automòbils, construcció, etc.– i a una caiguda de la recaptació, aboquen a un dèficit que només té una solució: apujar els impostos. Els més rics en serien els perjudicats.

Ho va deixar clar el ministre de Foment, José Blanco, en una entrevista a la SER, tot i que les seves paraules no van ser un anunci sinó una “reflexió”, va assegurar. “Si cal elevar determinats tipus impositius de les persones que tenen més renda per garantir polítiques socials o inversions públiques, s’haurà de fer”. La controvèrsia que van despertar aquestes declaracions va obligar el ministre a reaccionar i va dir que es tractava només d’una “reflexió personal”, però el seu desmentiment no va fer sinó confirmar que l’alça d’impostos està sobre la taula perquè és l’“única solució” als recursos “limitats” de l’Estat: “Si volem més inversió pública i més despesa social, això només té una solució”, va afirmar amb contundència.

El plantejament d’una pujada d’impostos contradiu l’opinió del mateix govern central de fa només dos mesos. Poc després d’apujar els impostos al tabac i als hidrocarburs, que són dels més baixos d’Europa, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va assegurar que estava descartada una alça de l’IRPF el 2009 perquè l’impacte en els pressupostos seria molt limitat. Ara poden fer de la necessitat virtut.

IRPF més alt
La manera més simple d’incrementar els impostos als que més guanyen és apujar el tipus màxim d’IRPF, actualment en el 43% per a aquells que cobren a partir de 52.360 euros bruts anuals. Això afectaria més d’un milió de contribuents, segons les últimes dades de liquidació de l’Agència Tributària. Una altra opció seria fixar un nou tram superior amb un IRPF més alt, com farà el Regne Unit l’any vinent.

Concretament, el govern de Gordon Brown ha incrementat del 40% al 50% l’impost sobre la renda d’aquells britànics que guanyin més de 150.000 lliures, uns 173.000 euros, a l’any, i creu que pot afectar uns 400.000 contribuents. La pressió fiscal sobre els més rics al Regne Unit no s’acaba aquí, i els beneficis en borsa pagaran un 36% a l’Estat en lloc de l’11% actual, mentre que les contribucions a les pensions també tindran més càrrega impositiva. El govern de Gordon Brown ha estat el primer d’Europa a solucionar l’augment de despesa per la crisi. L’Estat espanyol, si es confirma la “reflexió” de Blanco, seria el segon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA