Economia

Strauss-Kahn és nomenat nou director de l'FMI i promet fer la reforma de la institució

L'exministre francès d'Economia supera l'aspirant recolzat per Moscou, el txec Josef Tosovsky

L’exministre socialista francès Dominique Strauss-Kahn va ser nomenat ahir nou director general del Fons Monetari Internacional (FMI) en substitució de Rodrigo Rato. Strauss-Kahn, nominat pel president francès Nicolas Sarkozy, va aconseguir superar el seu rival, l’exministre txec Josef Tosovsky, que havia obtingut el suport de Moscou.

Els aliats de Strauss-Kahn, titular d’Economia del govern de Lionel Jospin entre el 1997 i el 2000, eren molt més nombrosos. Havia aconseguit el suport de Brussel·les i de les principals potències europees, fins i tot d’Alemanya i el Regne Unit, inicialment reticents. Strauss-Kahn també era sostingut pels Estats Units i per països com l’Argentina, el Brasil i Sud-àfrica, convençuts durant una intensa gira diplomàtica realitzada pel mateix interessat.

Strauss-Kahn va saludar ahir el seu nomenament en un comunicat, en què va declarar la seva intenció de alterar extensament el funcionament de la institució. “Estic determinat a iniciar sense retards les reformes que l’FMI necessita, per posar l’estabilitat financera al servei dels pobles, tot afavorint el creixement i l’ocupació”, va afirmar ahir el nou director, que prendrà possessió del càrrec l’1 de novembre.

Strauss-Kahn, de 57 anys, va qualificar com “una alegria, un honor i una responsabilitat” aquesta nova funció, per a la qual va destacar “la poderosa legitimitat” que li ha atorgat “el gran suport obtingut pels països emergents i de pocs ingressos”.

Normes no escrites
Strauss-Kahn hauria promès a aquestes noves potències que els assegurarà un lloc privilegiat en el funcionament de l’FMI. El nou responsable podria acabar amb la norma no escrita que atorga a un europeu la direcció de l’FMI i reserva a un nord-americà la del Banc Mundial. El nou director podria assegurar ara l’entrada de les economies emergents a la cúpula. Ahir va rebre la notícia a Xile, on s’havia desplaçat de forma prou simbòlica.

Sarkozy també es va felicitar pel nomenament de Strauss-Kahn, que va qualificar com “una gran victòria per a la diplomàcia francesa”. “Serà un excel·lent responsable de l’FMI”, va afirmar el president francès, que ha promocionat l’exministre socialista per potenciar la seva obertura a l’esquerra. “Això és l’obertura: proposar persones en nom de França sense tenir en compte el seu passat polític, i sí les seves qualitats”, va dir Sarkozy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”