Economia

L'Estat espanyol, amb un 19,3% d'atur, lidera el creixement de la desocupació a la zona euro

Letònia, fora de l'àrea on s'utilitza l'euro, és l'únic país de la Unió Europea que li passa al davant

L'economia espanyola va rebre ahir a Brussel·les una bona notícia i una de dolenta. La bona és que per fi ha deixat de tenir l'atur més alt de tota la Unió Europea: Letònia, en caiguda lliure, la supera, amb el 19,7% de desocupats.

Però la dolenta, molt pitjor, és que aquest setembre s'ha disparat de cop en mig punt, ha superat el 19% i s'ha acostat perillosament a la barrera psicològica del 20% que treu la son al govern espanyol. L'oficina estadística europea, Eurostat, va informar que, tot i els plans d'estímul del govern de Zapatero que han deixat els comptes públics en números vermells, la desocupació ja ha arribat al 19,3%.

La cua de l'atur continua creixent a la zona euro, però ho està fent amb molta més força a l'Estat. La taxa espanyola dobla la mitjana de la UE, que se situa en el 9,2%, i també la de l'eurozona, que frega la barrera del 10% i s'enfila fins al 9,7%.

Tant els setze socis de la moneda única com el conjunt dels Vint-i-set han vist augmentar els desocupats en una dècima aquest setembre -també van fer-ho, al mateix ritme, els cinc mesos anteriors-, però Espanya ha patit un increment cinc cops pitjor, de mig punt en un sol mes.

Des que la crisi va ensorrar l'economia europea en la recessió més greu des de la Segona Guerra Mundial, Eurostat anuncia cada mes un nou rècord d'aturats i les dades d'aquest setembre, que es van fer públiques ahir, no són cap excepció i marquen un nou màxim històric des del gener del 1999, en el cas de la zona euro.

A la UE ja són 22,2 milions els europeus en edat laboral que no tenen feina, cinc milions més que l'any passat. Només aquest setembre, 184.000 treballadors es van quedar a l'atur a la zona euro.

Letònia, en bancarrota i que tancarà l'any amb una contracció salvatge del 18% del seu PIB, és l'únic Estat que destrueix més llocs de treball que l'espanyol: el seu atur ha pujat un vertiginós 1,1% en l'últim mes. I només quatre socis, Bèlgica, Alemanya, Malta i Eslovènia, han pogut frenar l'atur aquest setembre i mantenir-lo estable en el 7,9%, el 7,6%, el 7,2% i el 5,9%, respectivament. La resta d'economies no ho han aconseguit. Els alumnes avantatjats són Holanda i Àustria, amb el 3,6% i el 4,8% d'aturats.

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, presentarà dimarts que ve unes previsions que, per primera vegada, avançaran dades del 2011 i dibuixaran la recuperació de la UE i d'Espanya.

Eurostat també va donar a conèixer ahir les dades de la inflació, que aquest octubre s'ha mantingut en el 0,1% negatiu a la zona euro. El diferencial de preus entre l'Estat i la resta d'eurosocis és de cinc dècimes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona