Economia

10 anys d'unitat monetària

Economia

L'euro, la moneda que fem servir de forma regular 328,5 milions d'europeus, ha celebrat aquest dimarts els deu anys de la seva entrada en vigor amb un acte a Estrasburg en què hi han participat les principals autoritats econòmiques de la Unió Europea.

Encara que no va ser fins tres anys després quan va a començar a circular físicament, l'1 de gener del 1999 onze països van bloquejar irrevocablement els tipus de canvi bilateral de les seves monedes i van dotar-se d'una política de canvi única. Per a aquells que no ho recordin, un euro va quedar valorat en 166,386 pessetes, una moneda que gairebé set anys després d'haver-se retirat encara conserva sense bescanviar metall i bitllets per un valor de 1.768 milions d'euros, és a dir, 294.170 milions de les antigues pessetes.

Encunyat el setembre de 1995 durant el Consell Europeu de Madrid, l'euro és la denominació successora de l'ecu, fet servir fins llavors pels països de la UE per calcular el valor de les diferents monedes. La idea d'inestabilitat associada a l'ecu va propiciar a instàncies d'Alemanya aquest canvi, encara que també hi van influir una idea supranacional més gran associada a la paraula euro i una pronunciació més fàcil en el conjunt de llengües de la UE.

Els mandataris reunits dimarts a Estrasburg no han tingut cap dubte a l'hora de valorar els aspectes positius que ha portat la moneda única a la UE. El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha assegurat que la moneda única ha ofert als ciutadans "un nivell d'estabilitat de preus que només alguns països de la zona havien conegut", a més de protegir "els ingressos i l'estalvi i contribuir a reduir els costos de finançament". "La crisi ha demostrat que és millor travessar la tempesta financera en un gran vaixell que en una petita barqueta", va dir ahir Trichet. Pel president de l'Eurogrup i primer ministre de Luxemburg, les economies de la moneda única "estan més protegides que la resta" i disposen amb l'euro d'"una marca de qualitat i credibilitat". Finalment, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Joaquín Almunia, ha assegurat en la seva intervenció que la moneda única ha ofert "baixa inflació i un impuls al comerç i a la inversió entre els Estats membres, a més de facilitar la creació de setze milions de llocs de treball".

Exposició al Banc d'Espanya
I és que, deu anys després de néixer, la balança s'inclina més a favor de la moneda única que en contra. Malgrat les acusacions d'un augment de preus generalitzat en la seva posada en circulació, els avantatges de tenir l'euro en aquesta crisi semblen unànimes, fins al punt que països que des del primer moment el van rebutjar, com el Regne Unit o Dinamarca, ara comencen a lamentar aquella decisió.

Coincidint amb l'acte d'Estrasburg, el Banc d'Espanya ha inaugurat una exposició sobre l'aniversari de l'euro en què hi ha participat el vicepresident econòmic del govern central, Pedro Solbes, i el governador de la institució, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Solbes ha lloat la fortalesa de la moneda única en aquesta crisi, a més de destacar el seu pes decisiu en la internacionalització de les empreses espanyoles. Per Fernández Ordóñez els principals beneficis de l'euro estan en l'estabilitat de preus i l'escassa volatilitat dels tipus d'interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.