Economia

L'atur a l'Estat arribarà fins al 15,5% l'any 2010

Crisi econòmica

La Comissió Europea ha revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia europea per a aquest any i el que ve. Segons les noves estimacions, l'eurozona ja està en recessió i no en sortirà fins l'any que ve.

En el conjunt de la UE, el creixement es reduirà de l'1,4% el 2008 al 0,2% el 2009 i a partir d'aleshores es recuperarà gradualment fins a l'1,1%. A la zona euro, les perspectives són fins i tot pitjors: 1,2% de creixement aquest any, 0,1% el 2009 i 0,9% el 2010.

Fora de l'eurozona, l'economia del Regne Unit es contraurà un 1% l'any que ve i creixerà només un 0,4% el 2010. Per part seva, França, Alemanya i Itàlia s'estancaran l'any que ve i creixeran un 0,8%, un 1% i un 0,8%, respectivament el 2010.

Recessió a Espanya
La Comissió Europea creu que l'Estat espanyol ha entrat en un període de recessió econòmica que durarà fins al 2010, amb una taxa d'atur que superarà el 15% i un augment del dèficit públic excedirà el límit del 3% del Producte Interior Brut (PIB), el límit permès per la Unió Europea.

La Comissió Europea preveu que l'economia espanyola entri en recessió durant la segona meitat de l'any i creixi només un 1,3% en el conjunt del 2008, una dècima menys del que havia pronosticat al setembre. El 2009, l'economia espanyola es contraurà un 0,2% com a conseqüència de l'impacte de la crisi financera, la disminució del consum privat i l'ajust en el sector de la construcció, segons Brussel·les.

La recuperació començarà el 2010 amb un creixement del 0,5%, tot i que serà durant aquest any quan es veuran els pitjors efectes de la crisi. L'atur augmentarà fins al 15,5% de la població activa i el dèficit públic es dispararà fins al 3,2% del producte interior brut (PIB), per sobre del límit que marca el pacte d'estabilitat i creixement (PEC).

La inflació tocarà sostre el 2008 i se situarà en el 4,2%, i després disminuirà fins al 2,1% el 2009, reflectint la caiguda dels preus del petroli des de l'estiu passat. Tot i això, tornarà a pujar fins al 2,8% el 2010.

L'executiu ha avisat que l'evolució real de l'economia podria ser pitjor del que indiquen aquestes previsions, ja que l'ajust de la construcció podria ser més gran del que es preveia i les restriccions de crèdit podrien agreujar-se, fet que reduiria encara més el consum privat i la inversió.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.