Economia

La Unió Europea considera "inacceptable" que Rússia restringeixi el subministrament de gas "sense previ avís"

La Unió Europea i la Comissió Europea han qualificat aquest dimarts d'"inacceptable" la retallada "substancial" del gas que envia Rússia a Europa "sense previ avís", ja que ha afectat diversos països de la Unió Europea, inclosos Bulgària i Grècia.

"Sense previ avís i en clara contradicció amb les garanties donades per les màximes autoritats russes i ucraïneses a la UE, el subministrament de gas a alguns Estats membres s'ha vist retallat substancialment. Aquesta situació és completament inacceptable", subratllen en un comunicat conjunt la presidència txeca de la UE i l'executiu comunitari.

Les dues institucions europees han reclamat "la represa immediata del subministrament a la UE" i que Moscou i Kíev "reprenguin les seves negociacions immediatament per trobar una solució definitiva a la seva disputa comercial" gasista.

Tant la UE com la Comissió es comprometen a intensificar el diàleg amb les dues parts perquè puguin arribar a "un acord ràpid".

El ministeri d'Economia búlgar ha informat aquest dimarts al matí que el subministrament de gas rus a través d'Ucraïna, amb destinació a Bulgària, Grècia, Turquia i Macedònia, estava paralitzat des de la matinada.

L'empresa de gas ucraïnesa Naftogaz ha confirmat que el consorci gasista rus Gazprom ha complert les seves amenaces i ha retallat el subministrament per a Europa fins a deixar-lo en un terç del que tocaria. Naftogaz ha advertit que les conseqüències es notaran en "poques hores".

El president executiu de Gazprom, Aleksei Miller, ja havia advertit ahir, dilluns, que reduiria inicialment el subministrament "en el mateix volum de gas que ha estat robat a Rússia, és a dir, 65,3 milions de metres cúbics", segons l'agència RIA Novosti.

Una delegació europea s'entrevistarà aquest dimarts amb representants de Gazprom a Berlín. La delegació està formada per Andris Kenteris, cap de gabinet del comissari d'Energia, Andris Piebalgs, i el director general del departament d'Energia i Transport, Matthias Ruete. En representació de la presidència de torn de la UE, de la República Txeca, seran a la reunió el ministre d'Indústria i Comerç, Martin Ríman, i l'ambaixador per a la Seguretat Energètica, Václav Vartuska.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.