Economia

Arrenca la collita d'arròs al Delta, que serà més fluixa

La sega es retarda entre deu i quinze dies i no serà fins aquest cap de setmana quan les màquines treballaran a ple rendiment

Hi haurà una reducció significativa de la varietat més primerenca per problemes en la llavor

Els arrossaires del delta de l'Ebre han començat aquesta setmana la sega de les varietats més primerenques, com ara l'arròs bomba, i serà a partir d'aquest cap de setmana quan les màquines treballaran a ple rendiment als camps. Comença així una campanya que ja té entre deu i quinze dies de retard, perquè també la sembra es va fer més tard de les dates habituals, i que serà més fluixa que la de l'any passat per l'elevada humitat i temperatura del mes d'agost, que han afavorit la proliferació de fongs. Segons la previsió dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, es colliran 105 milions de quilos d'arròs, un 5% menys que l'any passat. “La calor ha provocat problemes de ‘pyricularia' que provocaran una reducció de la producció”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya. “Estem davant d'una campanya que entraria dintre la normalitat, per la banda baixa”, ha afegit Espanya.

També les cooperatives arrosseres i Unió de Pagesos (UP) sostenen que la collita d'arròs serà aquest any més fluixa que el 2009. “La campanya acaba malament per culpa dels fongs, la calor i la humitat”, ha manifestat el responsable de l'arròs d'UP, Dani Forcadell. “Els fongs assequen l'arròs i no el deixen acabar de madurar”, ha precisat Forcadell. Per la seua banda, el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas, sosté que el retard en la sembra ha forçat que la campanya s'allargués, fet que comporta més perill per l'aparició de fongs als arrossars. “Aquesta campanya ha estat fluixa des de l'arrencada”, ha dit el president d'Arrossaires del Delta de l'Ebre, Jordi Casanova. I, especialment, la davallada de producció es notarà en la varietat bomba per un problema sanitari en les llavors que el servei de sanitat vegetal del Departament d'Agricultura està avaluant. Al delta de l'Ebre es produeixen unes 7.800 tones d'arròs bomba. Per contra, en l'àmbit mundial s'estima que la producció d'arròs serà superior a la de la darrera campanya, amb un volum de més de 30 milions de tones d'arròs.

Increment del preu

Pel que fa al preu del quilo d'arròs, les cooperatives prefereixen no pronunciar-se de moment, mentre que UP ha avançat que es preveu un increment. “El preu pujarà perquè hi ha demanda dels industrials i no hi ha estocs”, ha dit Forcadell.

LA XIFRA

105
milions de quilos d'arròs
és la producció que s'estima que es collirà al delta de l'Ebre, un 5% menys que l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.