Economia

Economia

Buscant el nou préssec

La cooperativa de Cambrils prova l'aclimatació de 28 noves varietats de préssec, nectarina i préssec xato

El conreu davalla a causa del preu i la competència de Lleida

Baby Gold, May Crest o Royal Glory són noms que el consumidor desconeix, tot i que aquests productes es poden trobar a la lleixa de la fruiteria cada dia. Algunes de les varietats de préssec i nectarina més freqüents han de competir, cada any, amb l'aparició d'almenys una quinzena de noves varietats. A més, cada mercat té les seves preferències: mentre al nord d'Europa volen préssecs petits, aquí funcionen els grossos i vermells. El maldecap per als pagesos és assegurat.

Cambrils és la principal productora d'aquestes fruites al Camp. No obstant això, el conreu està en regressió. Fa uns anys, la cooperativa comercialitzava uns 4 milions de quilos de préssec anuals, però la mitjana actual s'ha reduït fins als 2,5 milions. Si bé el 30% dels socis encara conreen préssec, en la producció de nectarina no supera el 5%. L'empresa, amb el suport de la Diputació, ha posat en marxa una plantació de mitja hectàrea per provar l'aclimatació de 28 noves varietats. La competència hi obliga. A Lleida, la producció representa el 20% de l'estatal. “Quan anem allà, no sabem res. Hem quedat enrere. En part perquè aquí podem fer de tot: olives, cítrics, horta...Tenim més escapatòries, però al final acabem al mateix lloc”, explica Carles Mates, tècnic de l'ADV de la cooperativa. Cambrils ven varietats primerenques, menys productives però més rendibles, i destina el 70% a l'exportació europea. “Volem ampliar les varietats i allargar la temporada. Ara tenim problemes perquè arran de mar tenen massa humitat”. El préssec xato es paga quatre cops més car que altres varietats de préssec i els pagesos lleidatans s'hi han abocat.

La pròxima, la platerina

D'aspecte i sabor és semblant al préssec xato, però la platerina té la pell de la nectarina i permet menjar-la sense pelar-la. És molt sucosa i cruixent, i se li augura l'èxit. A Cambrils no se'n produeix. Pau Serra, pagès de Vinyols i els Arcs, assegura: “El problema del préssec és el preu. Ens el paguen el mateix que fa 20 anys, a 0,40 cèntims”. Serra considera “interessant provar varietats noves”. A l'explotació familiar han plantat préssec durant 40 anys, però enguany només ha produït 100.000 quilos. “Anirem cap als cítrics, perquè el préssec agafa moltes plagues i cada vegada ens permeten fer menys tractaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Es plantegen augmentar els ramats pel farratge acumulat

ventalló
ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona