Economia

El benefici de les caixes baixa un 9,7% en un any d'inflexió

Finances

L'evolució del negoci de les caixes d'estalvis catalanes del 2007 ha quedat lluny del 81% d'augment registrat l'any passat. Tot i presentar uns resultats prou satisfactoris, l'efecte dels extraordinaris de La Caixa, que ha frenat significativament els seus guanys, ha fet que el benefici del conjunt d'entitats hagi retrocedit un 9,7% i s'hagi quedat en 3.396,3 milions.
Així, malgrat que no hi ha hagut grans calamitats, la lletra petita de l'exercici que s'ha tancat ha quedat força lluny del dinàmic per bé que ja cautelós 2006.

Entre els ítems que perduraran en aquest any d'inflexió hi haurà, d'una banda, la frenada significativa en el negoci creditici, que ha deixat enrere les taxes de creixement exponencial, i de l'altra el canvi de terç en l'àmbit de la morositat, que ha començat a dibuixar un traç clarament ascendent.

Algunes entitats han reconegut que, de cara al 2008, la taxa, fins ara en nivells històricament baixos, podria repuntar fins a igualar o superar de poc la mitjana europea, per damunt del 2%.

Nous objectius
Davant d'això, les caixes han optat per desenfocar-se respecte al negoci creditici, en franca retirada a causa de la frenada immobiliària i de la mateixa crisi de liquiditat desencadenada l'estiu passat amb les hipoteques subprime nord-americanes i girar l'objectiu cap a altres alternatives.

Com tot el sector financer, les caixes, especialment les mitjanes com Terrassa i Sabadell, també estan posant l'accent en la captació de dipòsits i en la potenciació del negoci d'empreses i les assegurances.

Per curar-se en salut davant les incògnites que pot oferir l'exercici que s'acaba d'estrenar, la majoria d'entitats han efectuat provisions voluntàries, en general de forma còmoda, com els 100 milions de Caixa Catalunya, que s'aprofita de les plusvàlues de Riofisa.

Junt amb la caixa gran, només ha registrat una rebaixa en els resultats Laietana, que aquest any ha estrenat seu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.