Economia

Seguros a Agrupació Mútua: “Desinversió o intervenció”

Economia tramet a la mutualitat una acta d’inspecció que l’insta a augmentar les provisions, tal com deia l’auditor

De nou, en 24 hores els problemes financers d’Agrupació Mútua han fet un tomb. Si abans-d’ahir la direcció de la immobiliària de l’entitat, AMCI Habitat, acusaven BDO Audiberia de mala praxi per haver qüestionat la seva viabilitat, ahir es va saber que el ministeri d’Economia ha donat la raó a l’auditora en la seva acta d’inspecció, que, fonts de la mutualitat, han admès que té un dictamen inequívoc: o es defineix un pla de viabilitat que inclogui la desinversió en els actius immobiliaris o la mútua està condemnada a la intervenció.

El ministeri va trametre abans-d’ahir l’acta d’inspecció a la mútua, en la qual es posa en dubte el nivell actual de provisions. L’explicació és senzilla: l’esclat de la bombolla immobiliària ha devaluat el valors dels actius d’AMCI Habitat (participada en un 70%) i AMCI BD (participada en un 80%), la filial que construeix la nova seu de la mútua a l’Hospitalet, que molt probablement es guardarà al calaix dels projectes frustrats. I no només això, l’auditora dubta de la supervivència d’AMCI Habitat, per la qual cosa la mutualitat hauria de dotar provisions de 60 milions d’euros.

Davant d’aquesta situació, Seguros ha emès una acta d’inspecció que emplaça la mutualitat a iniciar un procés de desinversió en uns actius de futur negre. Abans de final de mes, i paral·lelament a l’elaboració del pla de viabilitat, Agrupació Mútua presentarà a Seguros les seves al·legacions, que matisarien la infradotació de provisions. Amb aquesta informació, el ministeri d’Economia prendrà una decisió final, que passa per acceptar un pla d’empresa professional o bé per intervenir la mútua. En aquest últim cas, es podrien substituir els actuals gestors, cosa que, segons fonts de l’entitat, “causaria un perjudici molt gran a la mútua”, o bé s’optaria per tutelar la direcció actual: cap decisió es prendria sense el vistiplau del ministeri.

Gestió millorable
Addicionalment, el govern central també aconsella millorar els sistemes d’informació. “La governança de la societat és manifestament millorable”, admeten des de l’entitat. Una gestió que hauria permès que l’exconseller delegat, Jordi Conejos, hagués impulsat inversions d’AMCI Habitat –diuen des de la mútua– sense informar-ne el consell d’administració.

En aquest sentit, i veient que és l’ase dels cops, persones properes a Conejos neguen que ell iniciés cap projecte sense el vistiplau de l’empresa. “Tothom n’estava plenament informat; Conejos mai va actuar pel seu compte”, diuen. Les versions, per a tots els gustos. El futur de la mútua, avui, en entredit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.