Economia

La ministra Salgado estudia combinar la jornada reduïda i l'atur

Avalua seguir el model alemany per contenir la destrucció d'ocupació. Els Vint-i-set aposten per endarrerir la jubilació

L'esfondrament de l'economia alemanya és el més greu dels grans països europeus, d'un 5% el 2009, però el seu atur gairebé no creix i es manté estable, en només un 7,7%. L'atur espanyol, per contra, s'enfilarà aviat fins al 20%, que dobla la mitjana comunitària i fulmina la barrera dels cinc milions de desocupats, tot i que la caiguda del PIB, del 3,7% aquest any, haurà estat menys profunda que la que pateix la locomotora alemanya.

El govern espanyol podria copiar el miracle alemany amb què Angela Merkel està frenant la destrucció dels llocs de treball: fer compatible la reducció de la jornada laboral amb l'atur. Les empreses alemanyes, que a diferència de les espanyoles són campiones mundials de l'exportació, es poden estalviar una part dels salaris durant la crisi fent treballar menys hores els seus empleats i ells cobren de l'Estat l'altra meitat del sou, en forma de subsidi per desocupació. Fins i tot poden enviar tota la plantilla a casa i mantenir-la en nòmina però pagant-li només un 10% del salari, mentre que l'altre 90% prové de l'atur. I això mentre duri la caiguda de l'activitat, fins a dos anys.

La vicepresidenta segona i ministra espanyola d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, va admetre ahir per primer cop que s'està plantejant "la possibilitat de fer compatible una prestació per desocupació, és a dir, un pagament realitzat des dels pressupostos públics, amb el manteniment d'algunes hores de treball". "Si ha tingut bons resultats en altres Estats, i si a Espanya les organitzacions sindicals, o si més no les més importants, estan disposades a parlar d'aquest tema, el govern espanyol també ho estarà", va anunciar Salgado.

Endarrerir la jubilació
Salgado negociarà "en les pròximes setmanes" amb els sindicats aquest "sistema que Alemanya ha utilitzat en els últims mesos" i que és més flexible i àgil que els ERO temporals. Salgado es va reunir ahir a Luxemburg amb els seus homòlegs europeus, que van apostar per endarrerir l'edat de jubilació per millorar la sostenibilitat de les finances públiques.

La vicepresidenta econòmica de José Luis Rodríguez Zapatero, però, ho va rebutjar recordant que "en aquests moments Espanya ja té una de les edats de jubilació més altes d'Europa". El 2060 només hi haurà dos europeus en edat activa per cada jubilat o més gran de 65 anys i la Comissió Europea defensa que, si vivim més temps, és perquè estem més sans i que, per tant, podem allargar la nostra vida laboral i treballar més anys.

Brussel·les alerta que l'envelliment de la població deixarà les finances públiques espanyoles en situació de "molt alt risc".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.