Economia

Bush: "Resoldre la crisi financera requerirà encara un temps"

Els líders mundials reunits a Washington a la cimera del G-20 van acordar ahir els principis generals per reformar els mercats financers i fer-los més transparents però sense adoptar gaires mesures concretes. L’objectiu era posar les bases per evitar futures crisis com l’actual.


En un comunicat conjunt, els líders del G-20, més Espanya, Holanda i Txèquia, advoquen per una més gran transparència i regulació dels mercats. Bones intencions que queden pendents de concretar-se a l’espera de la propera reunió que tindrà lloc abans del 30 d’abril, segurament a Londres, i amb el president electe dels EUA, Barack Obama, ja en el càrrec.

També es va acordar estudiar accions fiscals per estimular l’activitat econòmica així com reformar institucions financeres com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional per augmentar la representació de les economies emergents.

Tot plegat per fer front a la pitjor crisi econòmica dels últims anys. L’amfitrió de la trobada, el president nord-americà, George W. Bush, va defensar les mesures adoptades pels EUA, ja que sense elles, va dir, el país es trobaria ara enmig d’una crisi “pitjor que la de la Gran Depressió”, però va advertir que superar-la portarà temps. No es podia pretendre arreglar-ho en dues sessions de treball de 90 minuts. Bush va donar suport a la proposta de modernitzar els sistemes financers per evitar que la crisi empitjori però s’ha optat perquè tot i que coordinadament, cada país adopti les seves pròpies mesures reguladores.
En tot cas, es proposa una regulació dels mercats que respongui als reptes del segle XX i destaca la creació d’un col·legi de supervisors per vigilar els gegants bancaris. Les principals mesures del pla s’hauran de posar en marxa abans del 31 de març del 2009.

Es queda curta
La cimera es va quedar curta, però, per assolir l’ambiciós objectiu de “refundar el capitalisme”, com proposava el president francès, Nicolas Sarkozy. L’afany europeu de regulació dels mercats xocava amb la defensa aferrissada del lliure mercat del president Bush, que s’oposa a l’intervencionisme. Bush es va sortir amb la seva i en la declaració final els líders mundials van refusar el proteccionisme i van abraçar els principis del lliure mercat.

“La nostra feina estarà guiada per la creença compartida en els principis de mercat, el lliure comerç i els sistemes d’inversió i en mercats financers regulats eficaçment” per promoure “el creixement econòmic”, diu el comunicat de 10 pàgines. Es vol evitar una regulació excessiva que posi en perill el creixement econòmic o limiti el comerç i les inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona