Economia

Zapatero: "Estem estancats"

Economia

Sense esperar que ningú l'hi demanés, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va recórrer als colors més freds de la seva paleta per pintar el quadre de la situació de l'economia més fosc que ha esbossat fins ara. "Espanya viu una situació d'estancament i frenada", va proclamar sense concessions després de reunir el govern en plenes vacances d'agost i donant la cara per primer cop al final d'un consell de ministres.

La cruesa del diagnòstic va anar acompanyada de deures per als ministres i d'un calendari de 24 reformes fins al 2010. Alguna, com la supressió de l'impost de patrimoni, ja havia passat pel consell de ministres el 13 de juny i ahir només es va limitar a enviar la llei al Congrés. El cost d'eliminar l'impost de patrimoni des de l'1 de gener del 2008 serà de 1.800 milions però no per a l'Estat sinó per a les comunitats, que el tenien cedit íntegrament i que esperen ara rebre una compensació en el nou finançament.

Esprémer l'ICO
Conscient que l'ofec de l'economia es deu en part a la falta de crèdit, el govern espremerà l'ICO, l'agència financera de l'Estat. El 2009 i el 2010, avalarà fins a 5.000 milions anuals per impulsar la vivenda de protecció oficial (VPO).

L'executiu subratlla així el perfil de l'ICO com a simple avalista després que aquest negués un crèdit de 150 milions a Martinsa quan la immobiliària agonitzava i buscava una via per refinançar el seu deute. En paral·lel, el ministeri de Vivenda definirà un avantprojecte de llei de foment del lloguer que agilitzi els desnonaments i la recuperació de lloguers impagats.

En el cas de les pimes, els seus principals clients, l'ICO obrirà una línia de mediació per un import màxim de 2.000 milions cada any. Com que són les que més pateixen la sequera del crèdit, l'Estat ultima alhora per a pimes una línia de finançament extra de 3.000 milions. Els ajuts a empreses es completen amb la devolució mensual de l'IVA a partir del 2009 i amb l'ampliació de deduccions per recerca (R+D+I) quan la inversió a l'estranger supera el 25%.

Discrepància amb Solbes
El vicepresident Pedro Solbes -ahir silenciós en favor del president- sosté que la deducció de 400 euros (6.000 milions en total) va esgotar tot el marge de maniobra, mentre que Zapatero en discrepa. "És clar que hi ha marge per la fortalesa del superàvit acumulat de 25.000 milions", va opinar. Això sí, Zapatero promet utilitzar aquest coixí "amb prudència", sense "hipotecar el futur" i preservant alhora el dèficit zero fins al 2010. La recuperació vindrà, segons ell, "en un temps raonable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA