Economia

El PIB de l'eurozona cau per primer cop a la història

Economia

L'ombra de la crisi és allargada. L'economia de l'eurozona ha caigut per primer cop des de la creació de la unió econòmica i monetària, l'any 1999. Concretament, el producte interior brut (PIB) dels Quinze ha retrocedit al segon trimestre de l'any un 0,2 per cent. El PIB dels vint-i-set Estats que formen la UE s'ha anotat entre l'abril i el juny un descens d'un 0,1 per cent, també la dada més negativa des que Europa comparteix bandera.

L'evolució més positiva és per a Eslovàquia, Lituània i la República Txeca, que creixen entre un 1,9 i un 0,9 per cent, mentre que els tradicionals motors econòmics han entrat de ple en números vermells. Així, el producte interior brut alemany ha caigut un 0,5 per cent al segon trimestre respecte als tres primers mesos de l'any. Feia quatre anys que la locomotora europea no reculava. Ens hem de remuntar al 2002 per trobar un retrocés a França, que ara ha sigut d'un 0,3 per cent, segons les dades de l'Eurostat.

La ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, està relativament satisfeta: "Estem una mica millor que Alemanya i al mateix nivell que Itàlia". Es veu que, amb aquest panorama, es pot donar gràcies si suportem millor la crisi que el veí.

La portaveu comunitària d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Amelia Torres, entén que les últimes dades econòmiques convidin al pessimisme, però insta a "no exagerar-les". Així, ahir va voler deixar clar que la paraula recessió "està, ara com ara, fora de lloc".

En el cas d'Espanya, l'economia no registra caigudes -per ara-, però les xifres són, igualment, dolentes. El PIB espanyol està quasi estancat, ja que s'ha frenat al segon trimestre fins a registrar una alça de només un 0,1 per cent. Són dues dècimes menys que als tres primers mesos i, d'aquesta manera, el creixement interanual se situa en un 1,8 per cent, la xifra més baixa en dotze anys.

Sector immobiliari
Segons l'avanç de l'Institut Nacional d'Estadística, el sector exterior ha fet una aportació positiva però no ha sigut suficient per compensar l'evolució de la demanda interna. El Banc d'Espanya, que ja havia previst que el PIB creixeria un 0,1 per cent, afegeix que la crisi del totxo té molt a veure amb aquests resultats.

El govern espanyol assegura que no entrarem en recessió (per a això calen dos trimestres consecutius amb números negatius), però ja ha avisat que durant els propers trimestres els creixements seran "molt propers a zero". L'executiu confia que l'estiu hagi donat una treva i els números siguin al tercer trimestre una mica més amables.

El Banc Central Europeu (BCE) va advertir ahir que la situació és preocupant, sobretot el problema de la inflació. Després de revisar a l'alça les xifres, els experts de l'organisme monetari preveuen ara que els preus pujaran un 3,6 per cent aquest any. Tot i això, el BCE confia que hi hagi reactivació econòmica, impulsada, això sí, per les economies emergents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA