Economia

Herrera i el conseller d'Agricultura defugen pronunciar-se sobre la batussa entre Mossos i pagesos a Reus

Unió de Pagesos demana la dimissió de Saura, Llena i el delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona. El PP acusa el govern català de ser el causant del conflicte. El jutge deixa en llibertat amb càrrecs els tres detinguts

Un altre conflicte al carrer amenaça Joan Saura i el seu entorn reacciona amb prudència i tebior, evitant les crítiques a la càrrega dels Mossos contra els pagesos però sense defensar obertament l'actuació policial.

Tant Joan Herrera, secretari general d'ICV –partit presidit per Joan Saura– i possible candidat de la formació en les eleccions de l'any que ve, com el conseller d'Agricultura, el socialista Joaquim Llena, han evitat pronunciar-se sobre els fets de Reus, en què es van produir una vintena de ferits lleus i després dels quals van ser detinguts tres dels pagesos que havien participat en la manifestació.

Durant la protesta per reclamar un preu just per als productes agrícoles, els pagesos van esbotzar la porta del recinte de la delegació de la conselleria del ram a Reus per abocar una carretada de patates al pati de l'edifici.

Quan els Mossos van voler evitar-ho, una primera unitat d'agents de l'àrea regional de recursos operatius (coneguts com a ARRO i que solen fer tasques d'antiavalots) s'hi va enfrontar, però el conflicte es va endurir i aviat va acabar en una batussa, amb cops de porra contra els pagesos però també amb atacs contra els agents, a un dels quals li van arribar a prendre momentàniament la porra.

Herrera –que recorda com va sortir de car el cas dels estudiants anti-Bolonya al mes de març– s'ha limitat a dir que "ICV fa temps que no entra a opinar sobre fets en què hi ha actuacions dels Mossos d'Esquadra". Només ho fan, segons ha dit, quan els fets són "molt flagrants i molt clars, com ho va ser la càrrega de [la manifestació anti] Bolonya".

I Llena tampoc no ha volgut ficar-s'hi. Ha explicat que pot "compartir el neguit [dels pagesos], però quan les coses es precipiten no es pot emetre un judici" fàcilment. I s'ha remès a les paraules del delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, que ahir ja va defensar l'acció dels Mossos –és l'únic amb nom i cognoms que ho ha fet fins ara– i va argumentar que els agents havien de "garantir la integritat dels equipaments públics" i també va criticar l'actitud d'alguns manifestants i les agressions als agents.

El departament d'Interior s'ha limitat a difondre, a través de la web i el correu electrònic de l'oficina de comunicació dels Mossos, una nota titulada Tres detinguts pels incidents en el transcurs d'una manifestació de Reus. En el text comunica la detenció dels tres pagesos implicats i, en el quart paràgraf, "condemna enèrgicament les actituds violentes mostrades per alguns dels manifestants".

El PP sí que es pronuncia
Qui s'ha pronunciat obertament ha estat el PP. El diputat popular Rafael Luna ha anunciat que demanarà la compareixença al Parlament de Llena i de Saura. Luna creu "imprescindible" que tots dos donin explicacions sobre els "lamentables" fets ocorreguts ahir a Reus. El diputat creu que el primer responsable del cas és el conseller d'Agricultura, "per haver trencat el diàleg amb Unió de Pagesos i haver permès que la situació hagi arribat al límit".

En un comunicat, Luna assenyala també que "el conseller Saura podria haver aplicat la seva experiència en manifestacions per impedir que la situació es descontrolés, com lamentablement va passar". Tanmateix creu que "la mateixa experiència de Saura com a manifestant li hauria de fer impedir que es detingui unes persones durant tota la nit només per prendre'ls declaració". "No calien tantes hores, en altres ocasions i casos semblants, se'ls cita i declaren sense més problemes", ha assenyalat el diputat.

Petició de dimissions
Mentrestant, els representants del sindicat Unió de Pagesos, organitzador de la protesta, que havia de ser pacífica, ja han començat a demanar responsabilitats polítiques per aquests incidents inesperats. El responsable d'organització de la Unió de Pagesos, Salomó Torres, ha demanat la dimissió del conseller Saura, de Llena i de Sabaté.

Segons Torres la decisió d'enviar sis mossos d'esquadra enmig de cent manifestants va ser un acte "suïcida" i una decisió que cap comandament prendria, per la qual cosa ha exigit responsabilitats polítiques.

En llibertat després de declarar
Enmig de la batussa política, han continuat els tràmits judicials amb els tres pagesos detinguts, als quals els Mossos els atribueixen un delicte d'atemptat a l'autoritat i un altre de desordres públics. Tots tres han declarat davant del jutge de guàrdia i han quedat en llibertat provisional, amb càrrecs, a mitja tarda d'aquest diumenge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.