Les millors frisones són a La Fageda de Santa Pau
Les vaques frisones de la cooperativa La Fageda, de Santa Pau, han estat qualificades com les millors del país i les segones millors de l'Estat espanyol, segons el rànquing de la prestigiosa revista Frisona Española. Concretament, aquesta qualificació, que fa referència a les vaques lleteres de la granja que La Fageda té a Santa Pau –en té dues més a l'Alt Empordà–, és l'Índex de Mèrit Genètic Total, que es calcula entre les explotacions de més de 200 caps de bestiar. Aquest índex mesura la qualitat de les vaques seguint paràmetres científics com ara les propietats morfològiques, la disposició del braguer, el recompte cel·lular i el percentatge de greix i les proteïnes a la llet. Les vaques que obtenen un índex alt produeixen més llet i de millor qualitat i tenen una vida productiva més llarga.
Fonts de La Fageda han manifestat la seva satisfacció per aquesta qualificació i han explicat que la millora de la raça és el resultat d'una tasca de molts anys, mitjançant una selecció genètica de diverses generacions de bestiar, una alimentació amb farratges naturals i una alta qualitat del maneig. La granja de La Fageda té prop de 500 caps de bestiar. La producció diària mitjana per animal és de 32 litres, amb un total de dos milions de litres anuals. La Fageda dóna feina a 270 persones, un 60% de les quals presenten discapacitat intel·lectual o malaltia mental severa.