tortosa
Soldebre celebra 100 anys “amb un estat de salut notable”, segons Llena
El conseller d'Agricultura destaca el model de la cooperativa tortosina, que ara és el resultat de la fusió de cinc cooperatives ebrenques el 1995
Fa quinze anys, les cooperatives de Roquetes, Jesús i Santiago de Tortosa es van fusionar per donar lloc a Soldebre. La nova cooperativa agrícola va agrupar cinc cooperatives ebrenques, i es va convertir en la primera unitat associativa agrària de les Terres de l'Ebre. Ahir, en un acte presidit pel conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, l'entitat va celebrar el centenari de les seues arrels, ja que la cooperativa de Santiago de Tortosa es va fundar el 1910.
“No estem en un moment fàcil, però Soldebre ha encertat el model, i està marcant la pauta des de fa quinze anys”, va destacar el conseller. A l'acte, també hi va assistir l'expresident Jordi Pujol, que el 1995 va inaugurar les instal·lacions de la cooperativa. “És molt positiu que avui se celebrin aquests 100 anys, ja que també hi ha hagut una millora de qualitat”, va comentar Pujol. L'actual president de l'entitat, Josep Antoni Curto, va ressaltar que, durant els darrers quinze anys, “totes les seccions de Soldebre han incrementat el seu volum”. Tot i això, Curto va alertar que la situació actual del sector agrari és molt preocupant. “Les garrofes i les ametlles tenen enguany preus de l'any 1983 i l'oli, preus de l'any 1990, i això és angoixant”, va assegurar Josep Antoni Curto.
Projectes de futur
La cooperativa va recordar ahir els moments difícils viscuts durant aquests 100 anys, però també es va parlar dels projectes de futur. El més immediat és el centre d'interpretació de l'oli de les Terres de l'Ebre, que aniria acompanyat d'un restaurant. “Encara ens trobem en la fase inicial, però es tracta de promocionar el turisme i donar a conèixer les virtuts del nostre oli”, va explicar Curto.