Economia

Treballant per decret

Els serveis mínims es viuen amb gran normalitat

Un dia per fer “treballs de cuina”, explica el director d'un IES

Nuclears, xofers de consellers i grua, operatius

Una Mercè amb retard i amb una mica de nervis. Josep Maria Martínez, conductor d'autobús de Transports Metropolitans de Barcelona, va viure ahir el seu torn de serveis mínims amb molta normalitat, gairebé com si fos el matí festiu d'ara fa una setmana, el divendres 24, dia de la Mercè. Les parades i els vehicles estaven a primera hora del matí força més buits del que és habitual en un dimecres laborable, però l'aparent normalitat en bona part de les línies no podia amagar una dosi de tensió.

La primera sortida dels autobusos va estar acompanyada per la presència de piquets i, en alguns casos, el servei va començar amb retard i entrebancs. Martínez reconeix que en alguns punts de la ciutat es van produir incidents i actuacions inapropiades, però destaca que tenir un acord previ sobre els serveis mínims és la millor manera per reduir els conflictes. El conductor, en tot cas, es reserva la seva opinió respecte al fet que hagi treballat obligat pels serveis mínims o per voluntat pròpia.

Un dia per “fer treballs de cuina”; és a dir, “per corregir deures, revisar les aules amb els ordinadors acabats d'estrenar i atendre les consultes de les famílies”. Ignacio García de la Barrera, director de l'institut d'ensenyament secundari (IES) Joan Boscà, a l'avinguda d'Esplugues de Barcelona, ha viscut els serveis mínims en el seu centre amb una total tranquil·litat. “El decret de serveis mínims indicava que, en centres com el nostre –tenim 450 alumnes–, havia de treballar com a mínim una persona de l'equip directiu; em sembla molt poc”, considera Ignacio García de la Barrera.

Prudència familiar

Finalment, el director que complia serveis mínims va poder comprovar que només cinc dels 46 professors del centre van fer vaga i que les aules van estar pràcticament buides. “Han vingut molt pocs alumnes; sembla que les famílies han deixat
els fills a casa per prudència”, explicava el director de l'IES Joan Boscà.

El decret de serveis mínims classifica les centrals nuclears en l'apartat de “seguretat i extinció d'incendis”, al costat de les fàbriques i dipòsits d'explosius. Així, les centrals d'Ascó i Vandellòs havien de tenir, com a mínim, el mateix règim de treball que en un dia festiu.

A l'hora de la veritat, el nombre de treballadors que mantenen en funcionament els tres reactors nuclears operatius a Catalunya va superar ahir amb escreix els serveis mínims decretats i no es va produir cap incident destacable.

Ahir no va ser possible recollir declaracions dels xofers del govern afectats pels serveis mínims. En aquest apartat, el decret especificava l'obligació de mantenir en servei “un xofer per cada departament, un per al secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, un per a la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments i un per atendre, si fos el cas, el director general de Protecció Civil”.

També es van veure obligats a treballar per decret els operaris que s'encarreguen de “la retirada dels vehicles que obstaculitzin la circulació viària, els vehicles estacionats en passos de vianants i els que ocupin les places d'aparcament reservades a les persones amb discapacitat i el seu trasllat al dipòsit de vehicles”. Ahir
al vespre encara no hi havia dades disponibles sobre el nombre de vehicles retirats per la grua en serveis mínims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona
Economia

El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives

Barcelona
economia

El PIB creix cinc dècimes respecte al primer trimestre i se situa en el 2,9%

barcelona

Aproven el reglament del Formatge Garrotxa amb la distinció IGP

OLOT
economia

CaixaBank guanya 2.675 milions d’euros fins al juny, un 25,2% més

barcelona
economia

El BBVA frega els 5.000 milions de benefici el primer semestre en plena opa al Sabadell

madrid