Economia

Vilanova centralitza el moviment obrer del Garraf

Uns 2.500 manifestants al migdia i uns 500 a la tarda van sortir al carrer per protestar contra la reforma

El seguiment de la vaga va ser gairebé total en la indústria i molt discret en el comerç

Unes 3.000 persones es van manifestar ahir a Vilanova i la Geltrú en dues mobilitzacions organitzades per la UGT i CCOO –al migdia– i per la CGT i l'Assemblea pels Drets Socials –a la tarda–, i van fer visible al carrer la protesta dels treballadors contra la reforma laboral. La vaga també va paralitzar gairebé tota la indústria i el transport. Les fàbriques de Mahle a Vilanova van quedar aturades al 100% i en altres fàbriques locals, com ara la factoria de Prysmian, van treballar només un 10% dels empleats, segons els sindicats. El seguiment més discret es va registrar en empreses com ara Venca, segons els sindicats, perquè és on hi ha un nombre més elevat de contractes en precari.

L'actuació dels piquets va propiciar l'elevat seguiment de la vaga en la indústria, que no es va correspondre amb la incidència de la vaga en el comerç i la restauració. La majoria de bars i botigues de la comarca van obrir amb normalitat, i molts comerços i supermercats van optar per deixar les reixes mig obertes per abaixar-les o apujar-les depenent de si arribava un sindicalista o un client. Als ajuntaments, el seguiment va ser també desigual, tot i que a Vilanova i la Geltrú es va arribar al 50%, i es va superar així la participació en la recent vaga de funcionaris.

Al Garraf, la jornada va transcórrer sense gaires incidents, tret d'un petit enfrontament entre piquets i treballadors que volien accedir a l'antiga Pirelli ahir al matí. Els piquets van jugar al gat i el gos amb moltes de les grans superfícies comercials de la comarca, que van obrir i tancar diversos cops al dia, en funció de la presència o no dels sindicalistes. A l'estació de rodalies de Vilanova, l'activitat va ser molt discreta durant tota la jornada i els trens que complien els serveis mínims traslladaven molts menys usuaris del que és habitual.

Igualment, la producció industrial a l'Alt Penedès es va aturar ahir gairebé totalment. A Santa Margarida i els Monjos, les empreses del polígon de la Casa Nova van aturar l'activitat quan van veure que molts treballadors no anaven a la feina i, a les sis del matí, els mossos hi van haver d'acudir perquè es van cremar pneumàtics. Al polígon de Sant Pere Molanta, les empreses també van parar gran part de la producció i es va veure enfrontaments al supermercat Carrefour.

A Vilafranca, els supermercats van obrir tot i alguns enfrontaments dialèctics amb els piquets, el mateix que van fer els comerços del centre.

LA FRASE

Hem d'estar orgullosos perquè la resposta per tal que la llei es retiri ha estat clara i contundent
Albert Rodríguez
CCOO Alt Penedès-Garraf

LA FRASE

El petit comerç costa de convèncer, perquè hi ha molts autònoms i se senten en mig i desprotegits
Juanan Sánchez
Acció sindical CGT-Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.