Economia

La vaga afecta a la indústria però incideix poc al comerç

Els sindicats situen el seguiment entorn del 80% mentre la Cecot afirma que va afectar el 17,3% d'empreses que estan associades a la patronal

Actuen en centres comercials com el Carrefour i als polígons, però no eviten que el comerç obri

El seguiment de la vaga al municipi va afectar en bona mesura a la indústria, sobretot situada als polígons industrials i també al sector de serveis municipals, el transport i el sector sanitari, però va tenir una incidència molt menor en el sector comercial de la ciutat, malgrat els esforços dels piquets informatius per recomanar el tancament de persianes. Va ser un dia estrany, en el que l'activitat dels sindicats es va concentrar molt a la matinada per evitar l'obertura de moltes fàbriques situades als polígons de Can Parellada o Santa Margarida, on hi havia molt poca activitat durant tot el dia i els carrers presentaven un aspecte desèrtic.

Amb tot, el seguiment va ser desigual segons el sector afectat i el comerç, per exemple, tenia clar que era un bon dia per aprofitar a captar clients que no anessin a treballar, tot i que alguns del centre es van trobar de bon matí els panys segellats amb silicona. A mesura que avançava el dia la presència de piquets de CCOO i UGT es va anar concentrant als centres comercials, bàsicament primer al Carrefour i l'Aki de Can Parellada, i posteriorment a l'Eroski. Allà van impedir que els clients accedissin al recinte posant carrets de la compra davant la porta. Per contra, tot i que la seva presència estava anunciada, no van anar al Parc Vallès. D'aquesta manera establiments com el Caprabo i el Decathlon van poder obrir amb normalitat.

Al Centre de Terrassa, es veien moltes botigues amb les persianes a mig tancar tement la presència dels piquets, que efectivament van anar apareixent a mesura que s'acostava l'hora de la primera concentració convocada per ales dotze del migdia per CCOO i UGT. Curiosament el grup més actiu va ser el centenar de persones convocades per la CGT que van fer una primera rua pels carrers del Centre obligant les botigues a tancar, tot i que algunes s'hi oposaven, com ara la de Bijou Brigitte del carrer Sant Pere. Al final hi van accedir i la presència de la Policia Municipal va acabar amb esbroncada, però no va passar d'aquí. Un cop havien passat, però, les persianes tornaven a estar a dalt de tot. La rua es va dirigir a la seu de la patronal Cecot i mentre baixava, els sindicats CCOO i UGT aconseguien aplegar un miler de persones al Raval de Montserrat cridant consignes a favor de la vaga general, del dret dels treballadors i contra la reforma laboral i el president Zapatero.

Aquest miler de persones també va fer la seva rua particular pels carrers del centre, sense entrar a cap establiment i les dues comitives van acabar coincidint a la una del migdia un altre cop al Raval de Montserrat abans de marxar a la tarda a la manifestació de Barcelona. Les botigues havien pujat i baixat persianes diverses vegades, però a la tarda es podien veure la major part dels establiments oberts

Ball de xifres

Com és habitual en aquests casos les valoracions en xifres no eren coincidents. Pels sindicats majoritaris la vaga va ser un èxit i va ser secundada en un 80% en tots els sectors, mentre per la patronal Cecot només el 17,3% de les seves empreses associades va seguir-la. Des de la patronal s'assegura que principalment va afectar al sector de la construcció (30%) i a la indústria (28.4%). La incidència en el sector del transport va ser del 7.4% i en el sector de serveis, només d´un 4.4%. La patronal també va indicar que de lles empreses que van fer vaga el 26.5% van pactar amb els sindicats la recuperació de la jornada laboral, i un 74.4% descomptaran als vaguistes les hores de la jornada. Per la patronal la Seguretat Social té la clau per conèixer la incidència real, ja que les empreses han de comunicar en màxim cinc dies a partir d'avui, el total de treballadors que han seguit la convocatòria i que, per tant, passen atenir una alta especial.

La Fundació Comerç Ciutadà, de la que en formen part els comerços del centre de Terrassa i Sabadell, va manifestar en un comunicat que la majoria d'establiments van obrir amb normalitat i només van abaixar persianes quan “l'amenaça de piquets va ser evident”.

Serveis mínims

Els serveis mínims pactats en el transport també es van desenvolupar amb normalitat, tant en els autobusos urbans com als FGC i Renfe, així com els del sector sanitari, tot i la presència d'algun piquet informatiu als centres sanitaris. L'Ajuntament també va informar que els serveis mínims d'atenció als ciutadans es van complir amb els 83 treballadors que van ser requerits per desenvolupar aquestes tasques. Del total de 1.870 treballadors municipals, 578 van fer vaga.

El seguiment a les escoles ha estat desigual, amb més centres que van fer vaga a la pública garantint un mestre per cada sis alumnes, mentre que a la concertada es va obrir portes amb normalitat.

Ús de silicona i intent de talls de carrers

Durant la jornada, a diferència del que va passar a la tarda a Barcelona, la vaga es va desenvolupar sense incidents remarcables. A la matinada diversos piquets van segellar amb silicona alguns comerços, les oficines de Renfe, la de Treball de la Generalitat i la de la Seguretat, a més d'algunes escoles i instituts i la Cambra de Comerç. També ho van fer amb el pany de la Biblioteca Central i la del Districte 2 i del Patronat d'Educació. També es van tirar diversos contenidors d'escombraries i es van fer pintades en comerços, entitats d'estalvi i parquímetres, segons informaven ahir fonts municipals. Es van registrar incidència en el trànsit quan un grup va voler tallar la circulació amb contenidors a diversos carrers del Centre (Rambla i carrers Arquímedes, Galileu, Volta, Rasa) i durant 10 minuts ho van aconseguir a la Rambleta del Pare Alegre.

Abans d'arribar el gruix de piquets informatius al centre comercial Carrefour es van produir incidents a l'establiment Aki, que van acabar amb algunes barbacoes que estan exposades a l'exterior trencades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.