Greu crisi en l'última mina catalana de carbó
El delegat sindical fa vaga de fam per les nòmines pendents de fa set mesos
Jesús Pi, miner de fa 29 anys a Seròs (Segrià), fa vaga de fam des de fa una setmana. Es tracta de la posició de força, a la desesperada, a la qual ha hagut d'optar per forçar un acord que permeti que ell i 20 treballadors més de l'empresa Minera del Baix Segre cobrin les set mensualitats que se'ls deu.
Jesús Pi és el delegat sindical d'UGT a l'empresa i veu com cada any perden activitat i feina.
El miner aguanta “com puc i tinc gana”, però per ara es troba bé i té el suport de la resta de companys que, per torns, li fan companyia. A més, la plantilla ha deixat de fer treballs de manteniment i la mina de Seròs, l'única que s'explota activa a Catalunya, està aturada.
Jesús Pi explicava que la vaga de fam “és indefinida si no rebem una resposta d'Hisenda i de l'empresa”. Minera del Baix Segre no pot cobrar uns ajuts estatals per a l'extracció de carbó a causa d'uns impagaments a Hisenda. Per això el ministeri ha bloquejat els ajuts i els salaris dels miners catalans, la majoria dels quals són de Seròs, Almatret o la Granja d'Escarp i de pobles de la Franja de Ponent.
Pi explicava que voluntàriament hi ha hagut un grup de 12 miners que han optat per anar a l'atur “i així poder cobrar alguna cosa”, perquè actualment “ja tenim les llibretes i comptes corrents ben nets”
Minera del Baix Segre i Carbonífera de l'Ebre són les dues empreses que queden en aquesta zona, entre Catalunya i Aragó, que exploten mines a Seròs, Almatret i Mequinensa. Una vuitantena de treballadors viuen d'aquesta activitat.
La de Seròs produeix 43.000 tones anuals de carbó. Actualment tenen cap a 3.000 tones pendents de transportar a la tèrmica de Terol i cap a 20.000 més que estan pendents de neteja i d'emmagatzematge.
Als problemes financers de l'empresa lleidatana, s'hi afegeix el retard d'un any de la UE a autoritzar els ajuts estatals al carbó, que tot just es van aprovar dimecres. Brussel·les no vol més subvencions a partir del 2014, i això posa en perill la mineria de carbó de tot l'Estat. Ja hi ha vagues a Astúries i, fins al dia 29, un grup de miners es van tancar al ministeri d'Indústria reclamant solucions i viabilitat per a les empreses.