Economia

És l'hora dels resultats

Els comptes empresarials seran més febles que els presentats en el primer semestre de l'exercici

La setmana es va saldar en l'Íbex-35 amb una pujada del 2,5%, i va tancar així en positiu la primera setmana del mes. Hem tingut una mica de suport per part de les dades macroeconòmiques (especialment l'ISM de serveis dels EUA ) i de les iniciatives expansives del Japó, que continua injectant liquiditat al mercat. No obstant, l'atenció va estar en gran mesura centrada en la batalla del canvi de les diferents monedes (destacant la negativa de la Xina a devaluar el iuan) per guanyar competitivitat. Finalment, l'euro hi va sortir perdent, amb una forta apreciació en la setmana. També va començar la temporada de resultats als EUA amb Alcoa, que va presentar xifres i expectatives per sobre del que preveia el mercat, però no va ajudar a contenir les caigudes de divendres. L'entorn econòmic segueix complicat (es pot reduir el risc perifèric però l'apreciació de l'euro no dóna suport a les tendències) i els resultats empresarials a presentar serien més febles que els del primer semestre (per efecte comparativa), per la qual cosa mantenim la nostra visió prudent del mercat.

Aquesta setmana hem de tornar a fixar-nos en els resultats, sense referències al mercat espanyol però amb importants empreses liderant la temporada als EUA. Les referències principals vindran donades per les companyies tecnològiques, amb Intel i Google al capdavant, mentre que General Electric aportarà la seva visió sobre la marxa de l'economia més real. També tindrem el primer contacte amb les financeres, gràcies a la publicació dels resultats de JP Morgan. Hi ha hagut diversos comentaris sobre les fortes baixades d'estimacions de beneficis als bancs d'inversió americans, i encara que a JP Morgan representi una part menor dels seus resultats, serà una bona indicació del que ens espera en aquest sector.

En relació amb dades macroeconòmiques, en els propers dies les referències seran relativament escasses i es concentraran al final de la setmana, amb les vendes minoristes als EUA, l'índex Empire State de manufactures i la dada d'IPC de setembre. A Europa destacarà la xifra de producció industrial i la balança de pagaments. En conjunt, dades rellevants però de segon ordre, i així esperem que el mercat continuï centrat en l'evolució de les monedes de les principals economies del món.

Entre les notícies de la setmana passada relatives a empreses destaquem els rumors de compra d'Adobe (fabricant de programari) per Microsoft, cosa que revifa d'alguna manera els rumors d'operacions corporatives de grans dimensions en un trimestre que sol ser dolent en termes d'aquest tipus d'activitats. A l'Estat espanyol, Iberia va posar la nota positiva amb una bona evolució en la setmana, gràcies a la seva aliança amb American Airlines i British Airways, ja que el mercat va rebre molt bé les dades de trànsit de passatgers d'aquesta última.

Ferrovial va tancar la transmissió del 10% de la canadenca ETR-407, i va deixar així una companyia menys endeutada i amb els deures fets en termes de refinançament. També va destacar, però pel costat negatiu, Gamesa, que va presentar un nou pla estratègic que no va convèncer el mercat per les males expectatives a curt termini i potser un excessiu optimisme a llarg termini en termes de marges i activitat, que exigeixen un alt grau de confiança en la capacitat de reestructuració i transformació dels gestors del grup.

Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.