Economia

TANTXTANT

Exportacions dels Estats Units i la Xina

La ràpida recuperació del comerç mundial després de la crisi financera sembla que ha disminuït dràsticament aquesta primavera i estiu, fet que planteja noves preocupacions sobre l'economia mundial. Les exportacions de molts països s'han estabilitzat en nivells clarament inferiors al màxims assolits abans de la crisi. La setmana passada, els Estats Units (EUA) van informar que el volum d'exportacions a l'agost va ser virtualment el mateix que el del juliol i molt poc diferent del que hi havia hagut els quatre mesos previs. Les importacions nord-americanes van créixer, de manera que s'elevava el dèficit comercial i emergia una nova pressió política a favor de polítiques proteccionistes.

Malgrat la caiguda, els EUA han recuperat més exportacions perdudes que la majoria dels altres països, particularment els europeus. Fins i tot la Xina, l'exportador més important del món, ha experimentat una caiguda de les exportacions enguany. La setmana passada va informar que les seves exportacions al setembre van ser iguals que les del juliol del 2008, però per sota de les xifres dels primers mesos d'enguany. En un cert sentit, les xifres fluctuants reflecteixen canvis en el valor de les divises respecte al dòlar. L'estiu del 2008, quan el comerç mundial estava a un nivell màxim, era un període de dòlar dèbil. Des de llavors, moltes divises han perdut valor respecte al dòlar, que es va beneficiar d'una fugida de capitals cap a la seguretat, així que els inversors van tenir por. La Xina és l'anomalia. L'estiu del 2008 va paralitzar la tolerància perquè la seva divisa s'apreciés contra el dòlar. Com a resultat, la divisa xinesa va romandre essencialment sense canvis contra el dòlar durant el període mentre que s'apreciava contra moltes altres divises.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.