Economia

Els preus industrials pugen un 3,2 per cent

El sector de l'energia lidera l'ascens de l'IPRI amb un increment de l'11 per cent

A l'Estat, la xifra arriba fins el 3,4 per cent i encadena la seva dècima pujada interanual consecutiva

L'Índex de Preus Industrials (IPRI) a Catalunya ha augmentat en un 3,2 per cent al setembre respecte al mateix mes de l'any passat, mentre que des de començament del 2010 ha crescut un 3,5%.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el sector de l'energia ha liderat aquest ascens, amb un avenç de l'11 per cent, mentre que els béns intermedis han pujat un 3,6 per cent, els béns d'equip un 0,8 per cent i els de consum un 0,4 per cent. Des del gener fins al setembre, l'energia també ha estat el sector amb més bon comportament (+10,5 per cent) seguit del sector dels béns intermedis (+3,7 per cent).

La xifra interanual a Catalunya ha estat lleugerament inferior a la de l'Estat, on l'IPRI del setembre ha registrat un increment del 3,4 per cent en relació amb el mateix més de l'any passat.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus industrials també han pujat un 0,2 per cent al setembre respecte a l'agost. Així, aquest índex encadena la seva dècima pujada interanual consecutiva. A més, al setembre van pujar set dècimes més que no ho van fer a l'agost (2,7 per cent).

Per sectors, a l'Estat l'energia també ha estat el sector que més ha contribuït al creixement interanual de l'IPRI i la seva taxa del setembre (9,1 per cent), puja més de dos punts per sobre de la registrada a l'agost. Aquest increment és conseqüència de l'encariment de la refinació del petroli, que ha augmentat la seva taxa anual vuit punts, fins al 24,4 per cent, al setembre.

Els béns intermedis han crescut sis dècimes (4 per cent), a causa de la pujada de preus en el sector de la fabricació de productes per a l'alimentació animal. Per la seva banda, els béns de consum durador s'han incrementat en un 1,1 per cent al setembre en valors interanuals, sis dècimes més que a l'agost i els béns d'equip s'han apujat un 0,5 per cent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Starmer plantejarà l’opció de comprimir la setmana laboral en quatre dies

BARCELONA
ECONOMIA

La plantilla de la planta de compostatge de Botarell farà vaga indefinida a partir de dilluns

Botarell
ECONOMIA

Construiran una passarel·la de fusta a la ruta cicloturista dels Llacs al Pallars Jussà

Castell de mur
Economia

La DOQ Priorat i la DO Montsant reclamen un reg de suport per fer front a la sequera

Porrera
Unió Europea

L’Eurostat preveu una inflació del 2,2% a l’agost a la Zona Euro

Barcelona
Estat espanyol

Magyar Vagon confirma que retira l’OPA a Talgo

Barcelona
Economia

Bon estiu pel sector turístic català tot i que amb dificultats per cobrir personal

Barcelona
Economia

El nombre d’hipoteques sobre habitatges augmenta un 2,3% al juny

barcelona
Estat espanyol

L’hongaresa Magyar Vagon retira l’OPA sobre Talgo després del veto de l’executiu

Barcelona