Economia

AGRICULTURA

LA PLAGA DEL CARGOL POMA

Comença l'assecament dels arrossars del Delta

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre va tancar ahir la comporta del canal i en un termini de deu dies els camps quedaran eixuts

Agricultura calcula que s'eliminaran el 50% dels cargols poma

El paisatge del marge esquerre del delta de l'Ebre serà molt diferent aquest hivern: els arrossars no estaran inundats, sinó que s'eixugaran. Una mesura que han decidit emprendre els departaments d'Agricultura i Medi Ambient per posar fre a la plaga del cargol poma, que des de l'estiu del 2009 avança ràpidament i amenaça tant el cultiu d'arròs com els espais naturals. Precisament ahir, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre va tancar la comporta del canal per impedir que l'aigua penetre als camps i es calcula que d'aquí a uns deu dies quedarà seca la totalitat de superfície d'arrossar d'aquest marge de riu, gairebé 10.000 hectàrees.

L'administració preveu que l'assecament dels arrossars permetrà eliminar un 50% dels centenars de milers d'exemplars de cargol poma que hi ha al marge esquerre, però és conscient que només amb això no s'eradicarà la plaga del mol·lusc invasor. “El cargol pot viure sota terra, de manera que serà necessari remoure la terra dels camps i aixafar-los per eliminar-los”, va assenyalar el secretari general d'Agricultura, Xavier Castella, que juntament amb el secretari general de Medi Ambient, Eduard Pallejà, i representants del Ministeri de Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i l'Agència Catalana de l'Aigua, es va reunir amb regants, arrossaires i representants de les organitzacions agràries per exposar-los les actuacions que impulsa el govern per reduir la plaga. Castella va destacar la importància d'instal·lar barreres físiques als desguassos per impedir que els exemplars de cargol poma passen de les sèquies als camps. “Es mouen pels canals com si fossin autopistes i hem d'aconseguir barrar-los el pas”, va assenyalar el secretari general d'Agricultura. Unes barreres que tenen un cost d'uns 200 euros per parcel·la i que l'administració finançarà.

D'altra banda, el mes de novembre es desplaçarà a Catalunya un expert internacional (d'origen asiàtic) en la plaga. L'objectiu és aprofitar l'assessorament i els coneixement d'aquest especialista per abordar el control del cargol poma amb més garanties. Actualment, l'Ebre és l'únic indret d'Europa que resulta afectat pel mol·lusc invasor de manera virulenta.

Suport d'Europa

Tot i que els arrossars s'assecaran tres mesos abans de l'habitual, els arrossaires cobraran igualment els ajuts agroambientals que els dóna la Unió Europea justament per mantenir els camps inundats. Així, Europa ha aprovat la petició d'Agricultura i Medi Ambient. Pel que fa al marge dret, la Generalitat estudiarà la petició del sector d'assecar una superfície de 900 hectàrees d'arrossar, on també hi és el cargol poma.

LA XIFRA

500.000
euros
és la inversió que ha fet la Generalitat per combatre la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre

LA FRASE

L'impacte econòmic de la plaga és pràcticament nul. Amb l'assecament la reduirem
Xavier Castella
SECRETARI GENERAL DEL DEPARTAMENT D'AGRICULTURA

LA DATA

04-2011
els camps d'arròs
del marge esquerre del Delta no es tornaran a inundar fins a la pròxima campanya de producció


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.