Vingut de l'hort, servit a casa
Un grup de pagesos gironins entreguen cistelles de fruites i verdures, conreades sense productes químics, a domicili
Quan tot està globalitzat i les mercaderies creuen fronteres per arribar a l'altra banda del món, a comarques gironines un grup de pagesos aposten per la proximitat, el cooperativisme i l'agricultura ecològica. Disposar d'aliments arribats directament de l'hort, conreats sense productes químics i servits directament a casa pel mateix pagès que els ha produït no és una utopia que apareix en sèries de televisió. Els nois de Cal Brinco de Ventdelplà són ficció basada en una realitat.
Ho demostra el cas de quatres pagesos, de Palafrugell, Albons, Pau i Vilademuls, que ja fa un any que tenen en marxa la cooperativa Pages@s Agroecològics de l'Empordà i ofereixen el servei de fruites i verdures ecològiques a domicili.
Si bé inicialment només servien les seves cistelles a la zona de l'Empordà, ara ja s'han estès fins al Gironès i el Pla de l'Estany. «Produïm aliments agroecològics i anem més enllà perquè l'agroecologia no són només aspectes tècnics sinó també filosòfics», explica Enric Navarro, pagès d'Albons i membre de la cooperativa. Així, els principis d'aquest col·lectiu es basen a conrear la terra sense productes químics, produir amb recursos locals i reduint el consum energètic, assegurar un salari digne a les persones que treballen al camp i, en definitiva, crear una relació entre pagès i societat que sigui justa i equitativa.
La «cistella» requereix un compromís de compra per un valor mínim de 15 euros setmanals, tot i que hi ha flexibilitat per fer comandes majors o menors. La cooperativa envia cada setmana per internet una llista amb tots els productes de temporada disponibles. També es pot optar per una cistella estàndard. Són fruites, verdures, pa, embotit o llegums que produeixen aquests mateixos pagesos. Si no disposen d'algun producte, el faciliten pagesos d'altres punts de Catalunya amb els quals treballen en xarxa. Les cistelles se serveixen a domicili els dimarts a la tarda i actualment ja tenen més de 200 clients. Però el projecte continua evolucionant i ja treballen en un servei de comandes en línia a través de la seva web. Perquè la globalització tampoc és incompatible amb l'agroecologia.