Economia

Zapatero es resigna a no crear ocupació els dos propers anys

Forçat a comparèixer al Congrés en un ple dedicat monogràficament a l'atur, José Luis Rodríguez Zapatero va optar per no restar a la defensiva i va destapar un nou “pla d'acció” per als quinze mesos que queden de legislatura combinant pedaços com l'eliminació d'empreses públiques i les exempcions fiscals a la resta. A banda de recordar a l'oposició i als mercats que no aparca “compromisos concrets” com desenvolupar la reforma laboral, retocar les polítiques actives o refer el sistema de pensions, el president espanyol no va ocultar que el nou pla no crearà ocupació sinó que fins i tot la lleu reducció en 70.000 aturats “no és irreversible”.

La primera assumpció que el president espanyol va abraçar a les nou del matí des de la tribuna del Congrés és que la taxa d'atur en el 19,8% (4,57 milions), segons l'última EPA del tercer trimestre, és “inassumible”. Sabedor que el tímid fre a l'atur es va deure a l'estabilització de la població activa en 23,1 milions i als 90.000 contractes de funcionaris, Zapatero encara mira el futur amb “preocupació”.

El primer pedaç del pla reforça l'estalvi eliminant 14 empreses públiques i fusionant-ne 24 més. De tal manera que de les 106 actuals en quedaran 77 i s'eliminaran 450 seients en consells d'administració i 80 càrrecs directius.

Com que el compromís de contenir el dèficit fins al 3% el 2013 tenalla el marge de maniobra fiscal, Zapatero es resisteix a acontentar les empreses amb una rebaixa de l'impost de societats però, a canvi, sí que els promet un estalvi de 2.000 milions fins al 2015. En concret, estén a totes les empreses la llibertat d'amortització que ara només beneficiava les pimes i exonera de tributar les ampliacions de capital que ara s'havien de declarar en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Alhora, injectarà 300 milions en capital risc tecnològic i 1.000 milions a partir del 2011 per reforçar totes les línies ICO.

En un gir imprevist del debat, Zapatero admetia el que sempre ha negat: “improvisar”. “Sí, això ho admeto, però admetin alhora que tots els governs hem hagut de ser incoherents i hem hagut d'improvisar, és així”, va reblar.

LA FRASE

Ho admeto i alhora admetin que tots els governs hem hagut de ser incoherents i hem hagut d'improvisar
J.L. Rodríguez Zapatero
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona