Economia

Restaurants i hotels ‘made in Palamós'

origen · Va començar el 1958 amb un hotel a Palamós i actualment té 28 restaurants i 4 hotels futur · Tira endavant una central de compres a Palamós, a partir de la qual fa la distribució, i el març obre un hotel a Madagascar i un a França social · Té una fundació per ajudar infants a les Filipines i convenis amb entitats socials de Barcelona

A causa de la crisi del sector surer dels anys 50 del segle passat, a la Costa Brava hi va aparèixer el sector turístic. A Palamós, molta gent, com la família Camós, van fer aquest canvi. L'empresari surer Lluís camós va veure com els seus fills es dedicaven al món de la restauració i l'hoteleria, com el fill Lluís, que va tirar endavant l'hotel Vostra Llar el 1958. A partir d'aquí, es va expandir cap a Barcelona i Madrid, i va convertir la seva empresa, Andilana, en un dels imperis de la restauració de l'Estat espanyol. Actualment disposa d'una trentena de restaurants i factura a l'entorn de 50 milions d'euros anuals. Es tracta d'un imperi basat en una cuina casolana i popular, en què destaca molt la relació entre la qualitat i el preu. Tot plegat, en un ambient agradable. “Tenim molta cura del disseny, les cartes, la vestimenta del personal i la il·luminació”, va explicar el director general, Dani Camós, nebot del fundador de la gran cadena de restauració.

Central de compres

Per millorar encara més aquest servei de restauració, l'empresa Andilana ha decidit tirar endavant una central de compres, que estarà ubicada a Palamós. La central de compres ha de ser el lloc a partir del qual s'adquireixin els productes, directament a les fàbriques i, tot seguit, fer-ne la distribució als establiments que té per tota la península Ibèrica. “Ens ajudarà a reduir costos, però també a poder fer uns controls de qualitat, ja que estarà tot concentrat”, va afegir Camós.

Però a Andilana també van apostar pels hotels, tot i que l'establiment origen n'ha quedat fora. Ara per ara tenen dos hotels a Palamós (La Malcontenta i Trias), un a Barcelona (Market) i un altre a les Filipines (Sirangan, que vol dir el naixement del sol). Per fer marxar aquest projecte hoteler, van decidir crear una marca pròpia, la cadena Fork & Pillow (forquilla i coixí), creada el 2002. “Els restaurants són importants, i en aquest sentit ho hem complementat amb unes habitacions confortables”, va afegir el director general.

Dos hotels nous... i més

Hi ha un parell de projectes per tirar endavant dos hotels, que entraran en funcionament a principi de l'any vinent. Per un costat, un hotel petit de 7 habitacions, ja que és la reconversió d'una casa de cap a 1.000 metres quadrats, a Enveig, a la Cerdanya francesa. Per l'altre, preveuen inaugurar un altre hotel a principi del 2011 i portarà el nom de Château Brangoly.

Per aquestes engires, cap al 20 de març, també s'inaugurarà un hotel que s'està acabant de construir a la ciutat de Morondava, a la costa nord-oest de Madagascar. Aquest hotel també és de petit format, amb sis habitacions, ja que també s'ha fet condicionant una casa. L'hotel nou es dirà Mogambo River.

La cadena Fork & Pillow, però, té més projectes a la gran illa africana, perquè ja hi ha adquirit cap a 30 hectàrees de platja a la zona de Velo-sur-Mer. En aquest indret, l'empresa palamosina hi preveu construir un complex turístic de luxe amb una vintena de bungalous. Però, a més, també està estudiant la possibilitat d'obrir un altre establiment hoteler a la capital, Antananarivo, on hi ha l'aeroport.

A més, no descarta ampliar l'oferta hotelera a les Filipines, lloc on el fundador de l'empresa té vincles des de fa 40 anys. Concretament serien amb dos hotels més, un dels quals seria un resort, en altres illes d'aquest mateix país asiàtic. “Creixerem segurs”, va sentenciar Camós.

Fundació Andilana

A més d'aquest aspecte purament comercial, aquesta societat també disposa, a les Filipines, d'una fundació que porta el mateix nom. La Fundació Andilana, doncs, es va crear per ajudar a millorar l'escolarització dels infants del barri en què es troba l'establiment hoteler. En aquests moments, la fundació, que el 4 de gener passat va començar a treballar, dóna suport escolar a 25 nens i nenes de 3 a 6 anys del barri de Caricaran. Actualment, a les Filipines, el preescolar és des de les 7 fins a les 10 del matí. La fundació amplia l'horari des de les 10 del matí fins a les 5 de la tarda. L'entitat social, a més de pagar els mestres, també es fa càrrec del material escolar, de l'àpat del migdia i del medicament bàsic. Ara mira d'ampliar el suport escolar als infants de l'altra costat del barri i preveuen fer-ho a partir de l'any vinent, amb el primer hotel, a l'illa de Madagascar.

Suport social, a Barcelona

A escala catalana, Andilana treballa amb entitats i fundacions que faciliten la integració laboral, especialment de grups d'exclusió social. Actualment ho fa amb el Casal dels Infants del Raval de Barcelona, amb la cooperativa social Impulsem i el programa Incorpora de la Fundació la Caixa. Joves del Raval fan teoria i pràctica a l'establiment Reunión de la cadena palamosina. “I ja n'hem contractats alguns”, va recordar, satisfet, Camós.

Però també ho ha fet amb altres entitats, com les fundacions Adsis i Mescladis, els centres de formació Inacap i Aula Alexandra o les associacions d'integració social Femarec i Surt. Amb Mescladis, la tasca consistia que alumnes de l'escola de cuina Mescladís participessin en el programa de formació Cuinant Oportunitats i fessin 300 h de pràctiques en el seus restaurants.

820
treballadors
són els que actualment té l'empresa Andilana per cobrir els serveis dels 28 restaurants i 4 hotels en funcionament. A més, preveuen fer una ampliació amb els establiments nous, tant de restauració com hotelers, que amb l'empresa palamosina volen fer marxar. Andilana té la seu a Barcelona per una qüestió purament logística.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.