Economia

AGRICULTURA

LA PLAGA DEL CARGOL POMA

L'expansió de la plaga és preocupant però té solució

L'expert internacional Ravindra Joshi aprova les mesures preses per reduir la presència del cargol poma al delta de l'Ebre i proposa un sistema de basses on atreure els mol·luscos per destruir-los

L'expansió de la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre és preocupant, segons l'expert internacional, Ravindra Joshi, que ahir va tancar les jornades dedicades al mol·lusc invasor. Joshi manté que l'eradicació de la plaga és impossible però assegura que es pot lluitar contra el cargol poma amb mètodes mecànics. En aquest sentit, l'expert aprova totalment la proposta del president de Deltamed, Manel Masià, de construir un sistema de basses al costat dels arrossars on es derivaria l'aigua dels camps després de la sega de l'arròs i on s'atrauria els cargols per després eliminar-los. “La idea és molt simple: primer hem d'atreure els cargols; en segon lloc hem de mirar com podem incrementar-ne la mortalitat amb l'aigua, i en tercer lloc, hem de procurar no fer mal als camps”, va dir Joshi. De fet, aquest és un sistema que ja s'utilitza amb èxit Cambodja.

Joshi també va explicar a l'administració i el sector arrosser el sistema de lluita contra el cargol poma que fa servir el Japó, on es remouen els camps i s'aixafen els mol·luscos amb els tractors. “Hem observat que com més lentes van les rodes dels tractors més cargols s'eliminen”, va manifestar l'expert internacional. Un mètode que també pot donar resultat al delta de l'Ebre, però que Joshi assenyala que s'ha de determinar en quin moment de l'any s'ha de dur a terme per perjudicar més la plaga. “Hem d'esbrinar quan el cargol poma hiverna i quan està actiu”, va explicar l'expert.

Durant tota la setmana Joshi ha visitat els arrossars, el sistema de regadiu del Delta, el riu i els espais naturals per fer una diagnosi de la situació de la plaga.

LA FRASE

A curt termini l'estratègia contra el cargol poma és com gestionar la plaga, no com eradicar-la.
Ravindra Joshi
EXPERT INTERNACIONAL I ASSESSOR DEL GOVERN DE LES ILLES SALOMÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.