Economia

El Congrés aprova les noves mesures del govern contra la crisi

El decret llei s'aprova amb els vots a favor de PSOE, PNB i CC i les abstencions de PP i CiU

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, defensa que vol donar un impuls el sector privat per a sortir de la crisi

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta tarda el darrer decret llei del govern espanyol per lluitar contra la crisi econòmica. Segons la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, aquesta mesura suposarà un impuls al sector privat, que ha de ser el protagonista del a recuperació econòmica.

La convalidació d'aquest decret llei ha comptat amb 177 vots a favor, nou en contra i 159 abstencions, les de CiU i PP. Durant el debat, tots els grups parlamentaris, excepte el PSOE, s'han mostrat crítics amb el decret. Fins i tot PNB i CC, que malgrat votar-hi a favor, n'han rebutjat alguns aspectes.

La norma inclou, entre d'altres mesures, una reforma de l'impost de societats pel que totes les empresa amb fins a 300.000 euros de beneficis tributaran al tipus reduït del 25%. També s'ampliarà el concepte d'empresa de mida reduïda pel volum de facturació de 8 a 10 milions, fet que beneficiarà a 40.000 pimes. Segons el govern, els 230 milions d'euros que es deixaran d'ingressar per aquest concepte al 2011 es compensaran amb els 780 milions que generarà l'increment de l'impost sobre el tabac.

El decret també eliminarà l'obligatorietat de la quota a les cambres de comerç per a totes les companyies, generalitzarà la llibertat d'amortització a l'Impost de Societats fins al 2015, i adoptarà les mesures de la Llei d'economia sostenible per a la reducció de terminis, costos i obstacles per crear una empresa.

Així mateix, es posaran en marxa noves mesures en l'àmbit laboral i divendres s'aprovarà la regulació de les agències privades de col·locació, fet que segons el president espanyol “afavorirà la creació d'ocupació”. A partir de febrer de 2011 també creixerà en 1.500 el nombre d'orientadors dels serveis públics d'ocupació, i deixarà d'estar en vigor el programa extraordinari de protecció per desocupació (PRODI).

Pel que fa als aeroports, l'executiu crearà la societat estatal Aena-Aeroports per gestionar la xarxa d'aeroports i els serveis aeroportuaris, i una nova societat que permetrà l'entrada de capital privat fins a un 49%. A més, també obrirà a la gestió privada els aeroports de Madrid i Barcelona.

A banda dels aeroports, l'Estat també privatitzarà el 30% de la societat estatal de Loteries. Aquestes mesures liberalitzadores tenen com a objectiu reduir el deute i dedicar els recursos que se n'obtinguin a polítiques actives d'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.