Un jutge investiga el grup Agrolimen per frau fiscal
L'Agència Tributària denuncia que la família Carulla hauria fet operacions milionàries en paradisos fiscals per evitar pagar impostos
Jordi Carulla Font podria ser imputat en el cas
Un altre escàndol judicial al moll de l'os de la burgesia catalana. El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, el magistrat Josep Maria Miquel Porres, ha obert una investigació sobre el grup alimentari català Agrolimen per un suposat delicte contra la hisenda pública. Fonts judicials afirmen que el grup, controlat per la família Carulla, hauria fet diverses operacions milionàries, encara no quantificades, en paradisos fiscals per evitar pagar impostos a l'Estat espanyol.
Aquesta suposada irregularitat fiscal –encoberta amb “enginyeria financera”, segons els investigadors– va ser ensumada l'any 2008 per l'Agència Tributària en fer una inspecció al Banc Espirito Santo –a la seu que té a Madrid–, on va comprovar que hi havia diversos empresaris i famílies d'arreu de l'Estat amb residència fiscal a l'estranger, però que sospiten que viuen a l'Estat espanyol. És delicte fiscal tot frau a Hisenda que superi els 120.000 euros a l'any. I, per tenir la residència fiscal fora d'Espanya, s'ha d'acreditar que es viu a l'estranger més de 180 dies a l'any. Amb aquestes sospites, Hisenda va demanar permís a l'Audiencia Nacional per registrar dades confidencials al banc portuguès, mesura que va aprovar el llavors titular del jutjat d'instrucció número 5, Baltasar Garzón, i el seu substitut, Pablo Ruz, ha enviat recentment dues causes als jutjats de Barcelona.
En la informació confidencial i els correus electrònics intervinguts al banc, va sortir el nom d'Agrolimen, un potent hòlding empresarial en què hi ha destacades societats, com ara Gallina Blanca i Purina, i cadenes de menjar ràpid, com ara Pans and Company. El grup, a més, és participat pels sis germans Carulla: Lluís, Artur (actual president del grup i vicepresident del Cercle d'Economia), Mariona (recentment escollida presidenta del Palau de la Música), Jordi, Montserrat i Aurèlia. Primer hi eren a títol nominatiu i ara a través d'empreses, que usen les primeres lletres del seu nom (Minllu, Minma, Minau, Minmonts, etc).
La irregularitat detectada correspondria als exercicis 2006 i 2007, quan Agrolimen va destinar uns 180 milions d'euros per crear dues empreses a les Antilles Neerlandeses (un paradís fiscal), i aquestes van ser comprades per dues empreses de Sud-amèrica (grup Sur i grup Cost), on encara és més baixa la tributació per beneficis societaris, o no existeix. Per arrodonir el cercle, les societats sud-americanes entren com a accionistes d'Agrolimen. Aquestes empreses, però, són simples societats instrumentals i el seu titular és la família Carulla.
Jordi Carulla Font, conseller del grup Agrolimen, surt més identificat en aquesta irregularitat, ja que consta com a administrador de les empreses holandeses.
Carulla declara com a resident a Londres, malgrat que Hisenda sospita que viu a Barcelona. El jutge estudia ara citar-lo a declarar com a imputat en el cas.
LA XIFRA
El jutjat del Palau de la Música
El cas de frau fiscal de la família Carulla va recaure, per repartiment (i molta causalitat), al jutjat que investiga el frau al Palau de la Música, on Mariona Carulla, com a presidenta de la institució, exerceix l'acusació. El magistrat Juli Solaz va enviar l'expedient al seu col·lega del jutjat número 4 en saber que tenia un altre frau fiscal, d'una família catalana, enviat per l'Audiencia.
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 16-12-2010, Pàgina 26
- El Punt. Barcelona 16-12-2010, Pàgina 26
- El Punt. Camp de Tarragona 16-12-2010, Pàgina 26
- El Punt. Comarques Gironines 16-12-2010, Pàgina 34
- El Punt. Penedès 16-12-2010, Pàgina 26
- El Punt. Maresme 16-12-2010, Pàgina 26
- El Punt. Vallès Occidental 16-12-2010, Pàgina 26
- Avui 16-12-2010, Pàgina 15